Lidé se sem naučili chodit a půjčují si vybavení stejně jako na koupališti nebo u moře. Nově k němu přibyly šachy a petanque.

Sluneční pláň

„Když je teplo, je tady doslova narváno. Mám tu pak rozbalené slunečníky a jedno lehátko vedle druhého," líčí Milan Tirpák, správce takzvané Sluneční pláně v sousedství velkého hřiště v Centrálním parku.

Oplocená louka je na sezení v teplých dnech vybavená. Lidé si zde z domků v rohu mohou vybavení zapůjčit, na slunečníky zde mají speciální otvory. Děti se mohou cachtat v umělém potoce a pokud je vedro dospělým, mohou využít sprchu. Teče z ní i teplá voda.

Lidé si služby velmi pochvalují. Včera po poledni zde byli hlavně rodiče s dětmi. „Je to bezvadný nápad mít takovou plochu uprostřed sídliště. S kamarádkami sem chodíme pravidelně. Kluci si hrají a my si můžeme v klidu popovídat," pochvalovala si Martina Vostřáková. Ze Sluneční pláně mohou rodiče vidět i na většinu plochy zdejšího hřiště.

Děti jen s doprovodem

Nejžhavější novinkou je zde šachový stolek, který vypadá jako prvky na nedalekém workoutovém hřišti. „Vyšel na 23 tisíc korun, plus nějakou částku na jeho instalaci," uvedl tajemník Petr Vlasák.

Milovníci šachů si sem budou moci přinést vlastní figurky, případně si je půjčit u správce podobně jako lehátka, slunečníky nebo sportovní náčiní. Jen musí složit vratnou zálohu 200 korun, aby je přinesli zpět v pořádku. „Půjčovat je ale mohu jen dospělým. Pokud si je chtějí zahrát děti, musí mít doprovod," dodal Tirpák.

Radnice na Severní Terase tak předběhla otce ústeckého piana Václava Pištoru, který má připravený projekt šachových stolků v ústeckých ulicích. První by se měl objevit příští týden u kulturního kontejneru na střekovském nábřeží.

Nové je na Terase i hřiště na petanque. Správce má ocelové koule a pravidla zájemci najdou na plotě. „Poprvé ho tu lidé zkusili v neděli, kdy tu měli turnaj," prozradil Tirpák.