Vyprahlé půdě současné sněhové přívaly zdaleka nestačí. „Letošní sněhové příděly vykrývají odhadem pouze 10 až 20 procent dlouhodobého deficitu. Minulé roky byly příliš suché na to, aby se to teď rychle změnilo. Za loňský rok dokonce spadlo na severu Čech nejméně procent srážek z celé ČR,“ uvedl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Ústí nad Labem Radek Tomšů.

Sněhu je pro přírodu stále málo, i když je v něm ve srovnání s předešlými zimami letos mnohem více vody. „Vodní hodnota je o něco lepší než dříve. Poměrně dost sněhu je také v podhůří. Stále jsou to ale jen dva měsíce nadprůměrných srážek, což je pro přírodu na vyprahlém severu republiky málo,“ zmínil Tomšů.
Více vody ve sněhu může také přinést povodně, až teploty povolí. Hovořit o nich je ale prý předčasné.

Investice SVS v roce 2021
SVS vloží do vodohospodářských staveb 1,445 miliardy korun

Podle meteorologa bude záležet na tom, kolik v únoru a březnu ještě připadne sněhu. Zatímco jinde v republice se situace s vláhou vloni výrazně zlepšila, pro Ústecký kraj to neplatí. Třeba teplický či děčínský okres patřily k těm, kde z celé republiky v teplé půlce roku pršelo vůbec nejméně. „Teplice mají nejmenší procento normálu srážek ve vegetačním období v roce 2020 ze všech okresů ČR. Jen 80 procent,“ konstatoval severočeský meteorolog. Málo vláhy bylo přes léto i v dalších částech kraje. „Místní podzemní vody jsou tak stále silně podnormální,“ dodal.

Jak budou v Česku z hlediska srážek vypadat nejbližší roky, lze předvídat jen stěží. „Klimatické modely vždy říkají tendenci například v dalších 20 či 30 letech. Ale jak to bude v konkrétní rok, to nám modely neumí předpovědět,“ konstatoval Pavel Zahradníček z portálu Intersucho. Zatímco v Ústeckém kraji je podle něj situace s vláhou špatná, naopak nejlepší je na Moravě, kde vloni pršelo nejvíce z celé republiky.

Mapa
V Ústeckém kraji pršelo loni přes léto nejméně v republice

Severní Čechy jsou na tom v porovnání s jinými regiony v zásobách pitné vody dobře. „Naše hory, přesněji řečeno vodní díla zde vybudovaná, nás zásobují dostatkem surové vody a naše podzemní zdroje jsou stále dostačující. Když jsme loni sledovali úroveň hladin velkých nádrží, mohli jsme být klidní. Ani výraznější sucha minulých let neznamenala pro naše zákazníky omezení v zásobování pitnou vodou,“ říká generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák.