Revoluce v dopravě vypukla se začátkem nového roku pro obyvatele většiny měst a obcí Ústecka. Místo linek, které sem vypravoval ústecký dopravní podnik, kraj objednal spoje společnosti Busline.

Nové Stadice nemají jízdní řády

Stačilo přitom jen pár hodin, aby změna některé cestující naštvala. „Ani ve čtvrtek, ani v pátek ráno na autobusových zastávkách nebyly vyvěšené jízdní řády. Viděl jsem to osobně a stěžovalo si mi na to více sousedů. Ne každý má doma k dispozici internet, aby se mohl podívat, kdy mu vlastně daný spoj jede," zlobil se Zdeněk Karban z Nových Stadic.

Podle krajského radního pro dopravu Jaroslava Komínka přesto proběhly změny dopravy v celém kraji bez významnějších komplikací. „V terénu jsou všichni pracovníci odboru dopravy, kteří dopravce kontrolují. Nad drobnějšími chybami samozřejmě přihmouříme v prvních dnech oči, chceme aby se vše zaběhlo," uvedl Jaroslav Komínek.

Jízdní řády nových autobusových linek jsou na internetových stránkách kraje. Jízdní řády by podle radního Komínka měly viset na každé zastávce již od 30. prosince. Pokud ne, je to porušení  smlouvy.

Na peněžence ušetří deset procent

Autobusy, které objednal kraj, by měly být v jednotné zelené barvě. Po celém regionu jich má být 240. Přesto například ve čtvrt na dvě odpoledne vyjížděl od divadla autobus ještě ve starých barvách. To prý je možné ale jedině v případě, že se nový vůz rozbije.

V regionální dopravě opět začalo fungovat časové předplatné jízdné. Na sedmi, třiceti a devadesátidenní jízdenku může cestující jet neomezeně.  „Kdo jezdí pravidelně do práce po trase, kde ho jízdné stojí 20 korun, zaplatil by za měsíc za jednotlivé jízdy 800 korun. Pokud si koupí časovou třicetidenní jízdenku, přijde ho jen na 520 korun," uvedl mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Při použití elektronické peněženky dostane slevu deset procent.

Ústecký dopravní podnik se s krajem navíc dohodl, že měsíční papírová časová jízdenka bude platit i na ústeckou MHD. Po zavedení odbavovacího systému se možnosti ještě rozšíří.

Změny v dopravěDo měst a obcí v okolí Ústí nad Labem přestaly od začátku roku jezdit linky 1, 4, 6 a 12, které vypravoval ústecký dopravní podnik. Nahradili je nové linky společnosti Busline. Ty jsou v jednotné zelené barvě. V nových spojích mohou cestující využít  měsíční jízdenky, které platí i v ústecké MHD. Jednotné jízdné firmy zavedou v průběhu letošního roku.