Na akci zřejmě největšího rozsahu se mohou lidé těšit v Ústí nad Labem. To se ke Dnům evropského dědictví připojí již po třiadvacáté. Ústečané a návštěvníci města si budou moci prohlédnout na 30 památek.

„Otevřou se například dveře významných palácových vil, k prohlédnutí bude správní budova Spolku pro chemickou a hutní výrobu nebo prostory Severočeského divadla. K vidění budou i zajímavé sakrální památky, například chrám apoštola Pavla, kostel svatého Vojtěcha, kostel svatého Floriána a další. Zpřístupněny budou technické památky, a to Masarykovo zdymadlo či Parní vodárna Střekov,“ řekla Tereza Fajfrová z oddělení cestovního ruchu ústeckého magistrátu.

Na řadě míst bude pro návštěvníky připravený i doprovodný program, jako komentované prohlídky, koncerty, výstavy nebo nejrůznější soutěže.

Burčák na Lidickém náměstí.
Na VIII. slavnosti vína a burčáku na Lidickém náměstí je vstup zdarma

„Na zámku v Krásném Březně bude možné zhlédnout výstavu s názvem Architektura ve službách republiky, která je věnována oslavám 100letého výročí vzniku republiky. Do Severočeské vědecké knihovny jistě přiláká podzimní Burza s hudbou, kde bude možnost zakoupení vyřazených knih. V Ústeckém podzemí poví tajemný příběh podzemí v rámci prohlídky jen s baterkou a svíčkami,“ doplnila Fajfrová.

 Stovky výjimečných památek, budov a dalších prostor, které uchovávají rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví, se brzy otevřou veřejnosti. Od 8. do 16. září totiž proběhnou Dny evropského dědictví, do nichž se připojila také města v Ústeckém kraji.

Na Dny evropského dědictví chystají akci také v Loretě Rumburk. V sobotu 15. září v barokním sakrálním areálu od 10 do 17.30 proběhnou prohlídky s průvodcem.

Zahájení Policejního mistrovství ČR speciálních pořádkových jednotek v Litoměřicích
Policie má v našem kraji mistrovství ČR speciálních pořádkových jednotek

„Pro návštěvníky je připraveno sedm komentovaných prohlídek. Zájemci projdou těmi nejhodnotnějšími částmi Lorety. Dostanou se i do míst, která nejsou běžně přístupná, například do kapucínského chóru a do kaple Kalvárie. Vstup je možný s platnou vstupenkou na 22. loretánské slavnosti, které se v Loretě ten den konají,“ upřesnila projektová manažerka Římskokatolické farnosti děkanství Rumburk a Jiříkov Klára Mágrová.

Na seznamu připojených měst ke Dnům evropského dědictví nechybí ani Úštěk na Litoměřicku. Tady pořádají v sobotu 8. září od 10 do 12 hodin prohlídku podzemí bývalého pivovaru, o den později pak od 13 hodin komentovanou prohlídku synagogy, rabínského domu a procházku na židovský hřbitov spojenou s prohlídkou stezky o zaniklých synagogách v okolí.

Na Teplicku si lidé užijí vlastivědnou exkurzi nazvanou Zapomenuté perly Českého středohoří Světec, Kostomlaty, Křemýž a Hradiště. Zájemci se sejdou před 10. hodinou u kostela Církve československé husitské v Duchcově, odkud odjedou na okružní jízdu autobusem.

Ze skály pod hradem Střekov padají kameny
FOTO: Ze skály pod hradem Střekov padají kameny, lidé se bojí