Podle odborníků nepředstavují vážné nebezpečí.

„Liška začala chodit k nám do zahrádkářské kolonie, Prolezla plotem a běhala sousedům kolem grilu, u mě byla schovaná v bramborách jen kousek od stolu, a když jsem na ni křikla, dala si s odchodem na čas," vyprávěla zahrádkářka Eliška Cesarová z Ryjic.

Trápí ji svrab

Liška, kterou viděla, byla pohublá s prořídlou srstí. „To vypadá na svrab. Taková liška hubne a při shánění potravy se odhodlá i blízko k lidem. Vzteklinu téměř určitě nemá, tu jsme tu měli naposled někdy v roce 1991. Dáváme vyšetřit ulovené lišky, a zatím se taková nákaza nepotvrdila. Musíme ale být obezřetní. Jeden případ zaznamenali na Slovensku, další v Polsku," vysvětlil ředitel krajské veterinární správy Petr Pilous.

Jak dodal, zvířata v poslední době obecně ztrácejí plachost před lidmi. „Známé je to u divočáků, ale po ulicích běhají kuny a další zvířata, která dříve byla jen v lese," řekl Petr Pilous.

„Je zřejmé, že pro lesní zvířata člověk už dlouho nepředstavuje nepřítele, kterého by se musela bát," poznamenal Petr Pilous.

Ohrožené slepice

Mladého lišáka ulovil před několika dny v noci u Arnultovic hospodář mysliveckého sdružení Diana Bohumil Dufek.

„Byl zdravý, pěkný. Ale některé lišky mají prašivinu. Ty je potřeba zahnat, neměl by se k nim dostat pes a další domácí zvířata. V případě, že lidé u domu uvidí lišku, která se tam často vrací, měli by se domluvit s myslivcem. Bát se jí asi nemusí, ale tam, kde chovají například slepice, nebezpečí hrozí," upozornil Bohumil Dufek.

Lišky vyvedly mladé, potřebují hodně potravy a hledají ji i u lidí. „Víme o případech, kdy liška ulovila slepici na dvorku za bílého dne a odnesla si ji. A zvykla si tam chodit pravidelně," vzpomínal Bohumil Dufek.