Na pět a půl roku půjde do vězení Petr Verosta, autor studie o hazardu v Ústí. Měla sloužit zástupcům Sdružení zábavného průmyslu (UNASO) jako jeden z argumentů při jednání s magistrátem o zachování výherních automatů v Ústí. Odpůrci hazardu studii kritizují. Prý situaci zkresluje ve prospěch hazardních her.

CIAR

Verosta založil Institut pro výzkum závislostí (CIAR), který ve studii o hazardu v Ústí doporučuje herny nerušit, jen regulovat. Občanské sdružení Ústí BEZ hazardu ale tvrdí, že zkresluje statistiky, například o kriminalitě. Zakladatel Václav Pištora ji označil za zmanipulovanou.

„Doufám, že odsouzení Petra Verosty přiměje ústecký magistrát nespolupracovat na tvorbě nové vyhlášky o hernách s CIAR," řekl .

Falešné exekuce

Do vězení soud Verostu poslal za podvod. Rozesílal totiž do bank falešné exekuční příkazy s hlavičkou Finančního úřadu pro Prahu 8. Peníze ovšem měly doputovat přes nastrčeného bílého koně na jeho účet ve švýcarské bance.

Nebýt ostražitosti bankovního úředníka, který si listiny ověřil, zmizelo by z účtů pražského magistrátu, zoologické či botanické zahrady a dalších na 80 milionů korun. Jeho plány mu ale nakonec překazili kriminalisté.

Verosta se později u soudu odvolal. „Odvolání jsme zamítli a potvrdili rozsudek soudu nižší instance," informoval Jan Krupička, mluvčí Vrchního soudu v Praze.

Lobuje pro hazard?

Podle Václava Pištory ve skutečnosti Verosta lobbuje pro hazard. Poukazuje například na Verostou založený fond Esentia, který od podnikatelů v hazardních hrách obdržel 1,7 milionu korun.
Sám Petr Verosta nechce rozsudek Vrchního soudu komentovat a zároveň odmítá kritiku studie. „Nemám pocit, že bych se měl obhajovat. Odvedli jsme práci, která je podložená. Rozhodnutí o hernách plně záleží na magistrátu, CIAR nic neprosazuje," řekl Verosta.

Ústečtí radní jeho případ v podstatě nekomentovali. „Já toho pána nikdy neviděl a doufám, že už ani neuvidím," řekl například radní Pavel Dlouhý.

Ohledně regulace hazardu pak náměstek primátora Pavel Boček prohlásil, že nechce podpořit žádného „kočkopsa", kterým by byla regulace hazardních her. „Kloním se k zákazu heren a učinit to formou veřejně závazné vyhlášky města," řekl.