Výzkumu se účastní odborníci z texaské univerzity a tým českých archeologů. Mezi nimi je i člen katedry informatiky a geoinformatiky Fakulty životního prostředí ústecké univerzity Vladimír Brůna.

Trojrozměrný model ke studiu

ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA Abúsír v Egyptě.„Vedle geodetických měření na lokalitě je jeho prioritou dokumentace odkryté části lodě pomocí 3D laserového skenování a fotogrammetrie. Výsledný trojrozměrný model bude sloužit jak ke studiu pohřebiště Staré říše, tak i k prezentaci tohoto unikátního nálezu," sdělila mluvčí univerzity Jana Šiková.

Vědecký tým pod vedením Miroslava Bárty z Univerzity Karlovy v Praze nyní dokončil kompletní odkryv prastaré lodě a nastává fáze detailního zkoumání a dokumentace této výjimečné památky.

„Jde o velmi neobvyklý nález, jelikož lodě takové velikosti a konstrukce byly v této době určeny pouze pro nejvýznamnější členy společnosti, což byly osoby patřící do královské rodiny. Tento fakt skýtá prostor pro další objevy, které by mohla přinést nadcházející sezona," uvedl vedoucí expedice Miroslav Bárta.

Dvě základní interpretace

Diskuse badatelů o důvodech pohřbů lodí vede ke dvěma základním interpretacím.

„Buď se mělo jednat o součást pohřební výbavy sloužící zemřelému v posmrtném životě, nebo symbolizovaly sluneční bárky využívané pro cestu podsvětím. I panovníci doby Staré říše navázali na tuto ranědynastickou tradici a jejich pyramidové komplexy v mnoha případech doprovází hned několik lodí. Bohužel byla většina jam určených pro lodě nalezena prázdná, případně obsahovaly jen vrstvy hnědého prachu ve tvaru původní lodě," uvedla Lucie Vendelová Jirásková z Českého egyptologického ústavu s tím, že odkrývání a dokumentace abúsírské lodi zásadně přispěje k vědeckému poznání lodí ve starém Egyptě.

„Kde je jedna loď, tam je možné očekávat i nálezy dalších," doplnila Vendelová Jirásková.

ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA Abúsír v Egyptě.