Historie se opakuje. Situace v lyžařských areálech v kraji není dobrá ani letos. Tentokrát kvůli velkému suchu, voda je totiž zapotřebí k umělému zasněžování sjezdovek. Milovníci zimních radovánek si na některých svazích v regionu letos možná ani nezalyžují. S nízkou hladinou vody v nádrži bojují například ve Sport centru Bouřňák v Mikulově na Teplicku.

„Problémy se suchem máme a vůbec nevíme, jak to bude. Přítoky jsou tak slabé, že po určité době zasněžování technickým sněhem bychom vodu vyčerpali. Ještě jsme zasněžovat nezačali ani kvůli teplotám nebo dešti, takže s tím čekáme,“ uvedl vedoucí Sport centra Bouřňák Pavel Tetřev.

Demolice sektorového centra v roce 2009.
Konec vleklého sporu. Ústí vrací firmě 32 milionů korun za sektorové centrum

Situace je zapeklitá. Aby byl dostatek vody, je potřeba, aby vytrvale a dlouhodobě pršelo. V takovém případě ale paradoxně zimní střediska otevřít nemohou.

„Voda nebude, takže musíme spoléhat na přírodní sníh. My jsme navíc v malé nadmořské výšce, což znamená, že když je třeba na Klínech minus osm stupňů, tak u nás minus pět. Jsou to starosti a s vodou budou asi největší,“ vysvětlil Tetřev.

SC Bouřňák, 5.2.2018Zdroj: archiv

Zasněžování na Bouřňáku. Snímek z února 2018.  Foto: archiv Deníku

Kdy napadne sníh?

Pokud by sníh nenapadl, areál by tak mohl celou zimu zůstat i úplně zavřený. Potíž je ale podle vedoucího i s přírodním sněhem. Metrová sněhová nadílka, která je pro komfortní lyžování zapotřebí, nenapadla už dlouho.

„Když napadne půl metru sněhu, mluví se o tom jako o zázraku. Ale když na půlmetrovou nadílku najede rolba, tak z půl metru je deset nebo patnáct centimetrů, a to taky není na dlouhé lyžování,“ dodal Tetřev.

Situace je podobná také ve Ski areálu Telnice na Ústecku. I tady je areál stále mimo provoz. „Jsme připraveni zahájit provoz. Až bude vše v pořádku, tak budeme zasněžovat. Doufejme, že nám bude příroda nakloněná,“ prohlásil vedoucí Ivan Soukup.

Projekt Ježíškova vnoučata. Ilustrační foto.
Ježíškova vnoučata plní přání seniorům v kraji

Jiná situace panuje ve Sport areálu Klíny na Mostecku. Středisko začalo s umělým zasněžováním svahů už koncem listopadu. V úterý se Klíny dočkaly také přírodního sněhu. „Čerpáme vodu z Bílého potoka na základě povolení vodoprávního úřadu. V současnosti odebíráme vodu maximálně do 30 procent z povoleného množství,“ stojí na facebookové stránce areálu.

Problémy měla lyžařská centra v Ústeckém kraji také v předchozí sezoně. Na vině bylo aprílové počasí, teploty totiž neustále kolísaly. Většina areálů tak zimní sezonu ukončila předčasně. Sjezdovky se potýkaly také s podprůměrnou návštěvností.