Ta se ovšem prohloubila ihned po příjezdu přivítaly nás prakticky holé sjezdovky, vlezlé mrholení, teploty nad nulou, prostě lyžařská apokalypsa. Po poradě instruktorů s velmi vstřícným vedením chaty jsme se nakonec rozhodli pro improvizaci a využili jedné ze skvělých výhod našeho skipasu, platnosti i v jiných lyžařských areálech v okolí.

Alpské lyžování v českých podmínkách

Pomocí narychlo sjednaného skibusu jsme druhý den vyrazili na Severák, kopec, který je o něco výše nežli Bedřichov a díky množství sněžných děl i lépe připravený na chabé množství přírodního sněhu. Díky tomuto kroku jsme nakonec zažili poměrně hezké lyžování a rozjezdili se do dalších dní.

Následující ráno jsme laťku posunuli ještě výše. Vyrazili jsme na Tanvaldský Špičák, lyžařský areál nabízející širokou paletu nádherně upravených, širokých sjezdovek od nejmírnějších modrých, vhodných pro nácvik, přes krásné červené, až po náročné černé.

Veškeré tratě byly perfektně připravené a prakticky bez nadsázky se dá říci, že jsme zažili alpské lyžování v českých podmínkách. Krásné, pestré, hezké lyžování; co se kvality a prožitku týká, zřejmě špička celého týdne. Ale především chumelilo! Respektive nejméně dvacetkrát za těch 6 hodin na svahu se vystřídalo „azuro" s hustým sněžením, bláznivé aprílové počasí koncem února, naštěstí bez mlhy a špatné viditelnosti.

Díky této sněhové nadílce se konečně mohly upravit i sjezdovky v Bedřichově a my jsme tak dalšího rána poprvé zavítali do areálu v místě našeho ubytování. Krásné počasí, sluníčko i množství lyžařů si však vyžádalo své a dopoledními dobře upravenými svahy začala pomalu kolem oběda prosvítat tráva.

Vytáhli z rukávu plán B

Pružné, předvídavé vedení se však nenechalo touto nepřízní počasí zaskočit a vytáhlo z rukávu plán B, výlet na běžkách. Polovina žáků se tedy vydala na běžkařskou túru, druhá na pěší výšlap po krásném okolí. Opět velmi zdařilý den, který si obě skupiny pochvalovaly.

Poslední lyžařský den se nesl v duchu závodů v super obřím slalomu. Zkušená pedagogická jury postavila trať perfektně prověřující schopnosti a dovednosti všech závodníků, trať, která vyselektovala ty nejlepší z nejlepších, kteří se v těžkých podmínkách bili o ta nejlepší možná umístění. Odpoledne pak probíhalo podobně jako předchozí část žáků podnikla výlet na běžkách, část pěšky.

Tím ovšem náročný den zdaleka nekončil po další výborné večeři následovalo vyhlášení výsledků a zhodnocení kurzu, které překypovalo pochvalami, superlativy a díky. Následná diskotéka jen potvrdila, jak skvělá skupina se letos na lyžařském kurzu sešla a jak se celý týden povedl.

Bezproblémový odjezd, nezištná pomoc chlapců s těžkými kufry mladších spolužáků z 3. a 5. ročníku, kteří nás na chatě střídali, pomoc při vykládání věcí ve škole to jsou jen další střípky perfektně zapadající do mozaiky celého kurzu, který nelze hodnotit jinak než kladně.

Radek Hofman, ZŠ Stříbrnická