Právě teď, od 1. července 2014 do 31. prosince 2014, můžete beztrestně vracet do rukou policie nelegálně držené zbraně a střelivo. Amnestie byla vyhlášena v minulých letech v roce 1996, 2003 a 2009.

Policie ČR informuje, že novela zákona o zbraních přináší mnoho změn.

OprávněníA - zbraně pouze ke sběratelským účelům
B - zbraně ke sportovním účelům
C - zbraně pro lovce (myslivce)
D - zbraně určené k výkonu zaměstnání a k osobní ochraně

Např. i dočasný zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování tzv. „zbraňovou amnestii".

Lidé mohou zlegalizovat zbraně kategorie A, B, C, D, jejich hlavní části nebo střelivo, které jejich držitel přechovává bez povolení. Letos od července až do dne svatého Silvestra lze zbraň a střelivo dobrovolně odevzdat do úschovy kterémukoliv útvaru policie, který o převzetí zbraně nebo střeliva vydá potvrzení.

Zbraně půjdou k výslechu

Pokud občan odevzdá zbraň, ta půjde „k výslechu" na specializované pracoviště. Tam ji odborníci podrobí odbornému zkoumání.

„V ústecké kriminální laboratoři se zbraněmi zabývají tři specialisté. Jejich rukama projde ročně zhruba 400 zbraní. Pokud zákonodárci vyhlásí amnestii na nedovolené ozbrojování, je zbraní mnohem více. Např. při poslední amnestii bylo v rámci Ústeckého a Libereckého kraje zlegalizováno téměř 800 zbraní," uvedla Šárka Poláčková z ústeckého krajského policejního ředitelství.

„Plynovky" jsou také nebezpečnéKriminalisté zaznamenávají dlouhodobý nárůst počtu tzv. plynovek, tedy expanzních zbraní zkonstruovaných pro použití nábojek, které při výstřelu uvolňují dráždivý plyn a vytvářejí akustický efekt. Tyto zbraně jsou nebezpečné tím, že jsou relativně laciné. Mohou je bez zbrojního průkazu koupit lidé starší 18 let. Čili opatří si je bez ohledu na psychický stav majitele plynové pistole. Zbraně se velmi podobají svým „ostrým" předlohám. Bohužel, i tyto zbraně při nevhodném použití mohou způsobit zranění nebo i smrt. Jsou používány k výtržnictví, loupežným přepadením, nebezpečnému vyhrožování apod.

Tím policie vyloučí podezření, že s touto zbraní byl spáchán trestný čin. Pokud je výsledek odborného zkoumání pozitivní, krajský odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál vyzve toho, kdo zbraň odevzdal, aby vysvětlil, jak se mu dostala do ruky zbraň použitá při trestné činnosti.

„V naprosté většině případů je výsledek odborného zkoumání negativní, zbraně jsou „čisté". Potom odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál informuje toho, kdo zbraň předal do úschovy, že může do šesti měsíců požádat o vydání zbrojního průkazu," dodala Poláčková.

Kam s ní?

Pokud nebude majitel legalizované zbraně držitelem zbrojního průkazu, může převést vlastnictví ke zbrani kategorie A, B nebo C na toho, kdo zbrojní průkaz vlastní.

Kromě toho může požádat o znehodnocení zbraně, nebo zbraň (např. revolver nebo kulovnici, případně i střelivo ke zbrani) prodat podnikateli oprávněnému podnikat v oboru zbraní a střeliva.