KOMPLETNÍ ROZHOVOR NAJDTE ZDE.

Prý za vaším odvoláním byla ČSSD, proč? Prý se už delší dobu nemáte rád s panem doktorem Dlouhým, jak to je?
Kdo za tím skutečně stojí fakt nevím. Pan ředitel mi řekl, že si můj odchod přeje ČSSD i KSČM. Každý je nahraditelný, tedy i já. Co mi ale hodně vadí je forma a rychlost, s kterou se mě potřebovali zbavit. Pan Dlouhý mě podrazil v SZSP, tedy si ho nemůžu vážit jako člověka, ale jako odborníka ano. Po návratu do nemocnice jsem se nemstil, a choval se k němu a jeho oddělení standardně jako k ostatním. Mám ale informace, že o přípravě mého odvolání věděl již v prosinci a mrzí mě jen to, že mi to neřekl jako chlap. Mám rád rovné jednání.

Byl jste odvolán kvůli zakázce na IT, kterou si chce ČSSD přihrát malou domů, je to tak?
Na to se musíte zeptat těch, co mě odvolali. Je pravda, že k rozsahu zakázky jsem měl připomínky a odmítl jsem být členem hodnotící komise. Na tak velký rozsah zakázky KZ nebude mít finanční prostředky a bude je muset hledat jinde (platy zaměstnanců, snížení péče).

Prý jste dostal za odchod odměnu milion korun. Jaký jste měl vůbec plat a co s milionem uděláte?
Můj plat nebyl špatný, ale manažeři kteří řídí v jiných odvětvích stejný počet lidí, berou měsíčně miliony. K mému odchodu. Dostal jsem nabídku na okamžitou výpověď a možná tři platy nebo podepsat dohodu s odstupným pětinásobku platu. Čili není to odměna, ale součet platů za prosinec a část ledna, doplatek platu za splnění ukazatelů 2. pololetí 2012 (nemocnice DC a UL vydělá navíc ca 40 mil.) a pět platů. Z těchto peněz budeme žít.

Měl by jste  po tom všem vůbec ještě chuť se vrátit do Krajské zdravotní s tímto vedením ?
Chuť vrátit se mám. Je potřeba dokončit započatou práci, hlavně změnit chod KZ, vrátit zpátky ředitele do nemocnic. Pokud bude vyhlášeno výběrové řízení a bude transparentní, tak se přihlásím. Alespoň budu moci předložit návrh koncepce KZ na zdravotním úseku, protože v této struktuře nemůže dlouho fungovat.

Je pravda, že v ostatních nemocnicích – Chomutov, Most a Teplice mají zaměstnanci vyšší platy a to za méně práce?
Za méně práce určitě ne. Ale příjmy od zdravotních pojišťoven nestačí pokrýt jejich náklady a to tak jsou ve ztrátě. Ano, hlavně lékaři v těchto nemocnicích mají mnohdy vyšší platy než lékaři a primáři třeba v největší ústecké nemocnici, což se mi nelíbí a chtěl jsem to změnit.

Nechcete se vrátit do politiky? ODS vydala prohlášení, že za vámi stojí …
S politikou jsem skončil před sedmi lety a myslel, že natrvalo. Ale třeba budu kandidovat na prezidenta.