Mezi evropský slavné výrobky z Ústecka se bezesporu řadí kosmetická řada Elida. Stejně jako mýdlo s jelenem ji vyráběly Schichtovy závody na Střekově. Známá je sedmidílná kolekce mýdel rozmanitých vůní.

Úspěšná kosmetika

„Ve třicátých letech 20. století Schichtovy závody dodávaly na trh i vlasový šampón Elida a po válce tato ceněná ochranná známka označovala i krém na opalování," uvedl k tomu Martin Krsek, historik z ústeckého muzea.

Dívčí tvář, již pak reklamní oddělení firmy použilo k propagaci produktu, se pak stala synonymem ženské krásy po celé střední Evropě, nejvíce pak v německy hovořících zemích. Elida Girl vládla kampani produktové řady Schichtovky v letech 1925 až 1929.

Jak později ukázaly reakce zákazníků, kampaň byla navržena tak dobře, že ji záhy začaly napodobovat i největší konkurenti Schichta. Logo Elidy se dokonce dočkalo vypuštění několika obřích balónů, na nichž bylo zobrazeno.

Odsunutá modelka

Totožnost Elidy girl ovšem nebyla dlouho známa. Ústeckým historikům se ji podařilo konečně vypátrat až letos. „Její jméno mělo z marketingových důvodů zůstat utajeno, aby identifikaci zákaznic s tímto vzorem nic nerušilo." vysvětloval Krsek.

Dnes již víme, že se jmenovala Ilone Zdarsky. Narodila se v roce 1904 v Černčicích u Podbořan. V roce 1920 se přestěhovala do Ústí, aby zde pracovala v Schichtově koncernu jako recepční a občasná modelka. Po válce ji komunisté jako Němku odsunuli, dožila v rakouském Innsbrucku.

Dnes už se Elida, stejně jako mýdlo s jelenem, v Ústí nevyrábí. Pro Spolpharmu, dceřinou společnost Spolchemie, ji dodával externí výrobce. Ačkoliv i dnes na ni můžete narazit v drogerii, ale jen jako doprodej zásob. Výroba skončila během loňského roku. „Spolpharma sice uvažuje o znovuoživení této značky formou kosmetických produktů jako jsou mýdla či krémy, ale je to opravdu jen ve stadiu úvah," uvedla mluvčí Spolchemie Marie Logrová.