Policie se zabývala celkem třemi trestními oznámeními, všechna ale založila. Kriminalisté jedno z nich dokonce označili jako podivné a napomenuli město, aby nezneužívalo trestní řízení k řešení osobních a názorových sporů s politickým kritikem.

KRITIKA JE PODLE MĚSTA TRESTNÁ

„Podání neobsahuje zcela žádné skutečnosti svědčící o spáchání trestného činu a je k zamyšlení, proč bylo vlastně podáno. Nelze totiž přehlédnout, že směřuje proti osobě, která se občansky a politicky angažuje a ve svých vystoupeních často kritizuje vedení města," uvádí policie v usnesení, které má Deník k dispozici.

Blažej se pravidelně účastní jednání zastupitelstva, kritizuje vedení města nebo žádá o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Kroky magistrátu vnímá jako šikanu.

„Počítal jsem s tím, že se mě dříve či později pokusí někdo odradit od mých aktivit trestním oznámením, ale nečekal jsem, že k tomu zneužije hlavičkový papír města a pracovní dobu právního odboru," reaguje Blažej. Přesné důvody, proč město trestní oznámení podalo, nejsou zřejmé.

Bývalá starostka Neštěmic Miloslava Válková u soudu.
Exstarostku Neštěmic Miloslavu Válkovou potrestal soud podmínkou

„Odůvodnění jsou součástí trestních oznámení, která jsou v příloze dokumentu rozeslaného panem Blažejem médiím," uvedla Macová. Všechna oznámení podal městský právník Miloš Studenovský jménem města.

Týkají se například Blažejovy snahy o zveřejnění odměn vedoucích odboru magistrátu vyplacených po politickém puči v létě 2015.

NAŘÍZENÍ KRAJE MAGISTRÁT IGNORUJE

Magistrát od té doby informace odmítá poskytnout i přes opakovaná nařízení krajského úřadu. Blažej se v tisku vyjádřil, že tento postup zakládá podezření, že motivací pro udělení odměn bylo ocenění loajality vedoucích odborů ke staronovému vedení města a potrestání těch „neloajálních". Za to na něj město podalo trestní oznámení za pomluvu a křivé obvinění.

„Naopak je zcela zřejmé, že se Lukáš Blažej svým postupem snaží informace získat, tak aby všechny své pochybnosti rozptýlil," vysvětlil policejní komisař důvody, proč se policie trestním oznámením dál nezabývá. Sám student práv Blažej prý má ve své angažovanosti podporu rodiny.

„Přítelkyně mě podporuje, ale má strach, že asi začínám štvát mocné lidi, a občas někdo zavolá na mé soukromé číslo, že když já dělám problémy jemu, bude je dělat on mně," podotýká mladý aktivista.

NEJSTARŠÍ VEŘEJNÁ STŘELNICE ve střední Evropě ve tvaru amfiteátru se nachází na Mariánské skále v Ústí.
Spor o střelnici na Mariánce pokračuje. Strážníci jezdí střílet do Sebuzína