Veřejná diskuse probíhala jako součást projektu Zdravé město a místní Agenda 21. Se zhruba stovkou občanů byli připraveni diskutovat Jiří Madar, starostka Neštěmic a radní města Yveta Tomková, radní Lukáš Konečný a další osobnosti.

„Prosím, hlavně mějte hodně připomínek a dotazů, ať je můžeme využít při další práci," požádal v úvodu Jiří Madar.

Náměty k řešení

Veřejná diskuse je pro občany příležitostí jak zjistit, proč se ve městě děje, či neděje to nebo ono, a co radnice plánuje. Pro občany byly k dispozici jednotlivé tématické stoly, kde mohli s odborníky probírat a navrhovat náměty k řešení.

Například u stolu doprava a cyklodoprava se hovořilo o cyklostezkách. Městský cyklokoordinátor Jaromír Veselý v úvodu informoval o připravovaných projektech, které by měly cyklistům pomoci dostat se například z Bukova do centra města nebo k jezeru Milada. V diskusi občané připomínali, že by bylo dobré upravit trasu cyklobusu. Probíralo se také příliš hlasité hlášení v nových trolejbusech. Zvukový smog jako problém, který je třeba řešit, se objevil i u stolu životního prostředí. Ale lidé poukazovali také například na málo košů na Bukově a další nedostatky.

U stolu mladých zazněla připomínka k řidičům MHD, kteří zastavují daleko od okraje zastávek. Mezi body, které se řešily u stolu rozvoje města, byl také hotel Máj a další vybydlené budovy ve městě, chybějící autobusové nádraží nebo zarostlé náplavky řeky Labe. Sociální bydlení a kluby pro seniory byly mezi tématy stolu pro sociální problematiku a zdraví.

„Jsem tady poprvé, zajímá mě, co se ve městě děje, a chci se o tom něco dozvědět. Diskuse je určitě užitečná, některé návrhy jsou důležité a mělo by se s nimi něco dělat. Jsou tu však i nesmysly, ale to může být jen věc názoru," poznamenala jedna z účastnic.

Mentální mapa

Své mínění mohli účastnici vyjádřit i na tzv. mentální mapě města označením místa, na které jsou hrdi, kam by pozvali svou návštěvu, nebo které pokládají za nebezpečná.

Zaznamenané priority a náměty se stanou příspěvkem k realizaci Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období 2015-2020.