Telátko, pštros Kevin druhý, ovce. Minizoo v předlické Kolonii má nové přírůstky. Zachránil je mladý milovník zvířat Adam Matouš. Díky medializaci v Ústeckém deníku získal pro své mazlíčky víc prostoru i pomoci od dobrých lidí.

Jeho příběh pronikl na veřejnost před zhruba dvěma lety, kdy musel čelit útokům surovců. Ti mu tehdy vybili desítky zvířecích kamarádů. Kachny, ovce, včetně prvního pštrosa, který mu umíral v náruči celou noc.

Ačkoli zrovna maturuje, na svou minizoo Adam Matouš nezapomíná a ani na své příznivce. Na svůj profil pravidelně vkládá fotografie přírůstků a fanoušci to kvitují s povděkem. „Ozvala se mi starostka centrálního obvodu Hana Štrymplová, sama má zvířata velmi ráda. Pomohla mi najít pastvinu, přivedla další lidi, kteří mi nosí krmivo a zbytky jídla. Za to všem patří velký dík,“ líčil.

Adam Matouš z Předlic má malé zemědělské hospodářství a někdo mu bezdůvodně tráví zvířata.
Mladému chovateli z Předlic zabili lidé už desítky zvířat

Mladík plánuje založit spolek a transparentní účet v bance, aby mohl financovat vysněnou záchrannou stanici pro opuštěná a handicapovaná zvířata. Nejprve chce ale odmaturovat, dokonce kvůli tomu prosí mateřské školy, aby k němu přišly na návštěvu až v červnu, ne během května, jak obvykle s dětmi přicházejí.

„Záchranná stanice pro zvířata je dobrý plán. Myslím, že by se na to dala sehnat i nějaká dotace, na to má ale ještě čas, než dodělá školu. Zatím mám radost, že městský obvod souhlasil, aby mu jeden z našich nájemců mohl pronajímat část pozemku jako pastvinu,“ přiblížila starostka Hana Štrymplová. Nájemce totiž musí louku ze zákona sekat, ale není to pro něj jednoduché. Spásání trávy mu velmi pomáhá.

Pomoc slíbil i náměstek primátora

Pomocnou ruku nabídne i „velké“ město. Pomoc slíbil například i náměstek primátora Pavel Tošovský, který má na starosti právě vyhledávání vhodných dotací pro město a rozvojové projekty. „Podle mého názoru se něco určitě najde v zemědělských fondech. Podívám se, jak by se mu dalo pomoc a spojím se i s městským obvodem,“ řekl.

Adam Matouš z Předlic má malé zemědělské hospodářství a někdo mu bezdůvodně tráví zvířata.
Zachránit zvířata v „Kolonce“ pomohl článek v Denících

Místní lidé si ještě pamatují, jak Adama na procházkách doprovázel zástup složený z psa, trpasličího prasátka, kachen a dalších. Dnes už je všechny najednou vodit mimo ohradu nemůže. Je jich opravdu hodně a některá by ani chodit či létat nemohla.

Stará se totiž i o dvě ptáčata, která vypadla z hnízda. Telátko zachránil od nepodařeného chovatele. Pštros Kevin Druhý, ač stále ptáče, ho už přerostl. Dokonce ani škodné lišce nechce ublížit. Jen ji odchytí a odveze jinam do lesa.

„Má talent od Boha. Nikoho jiného, kdo by měl tolik trpělivosti s němou tváří, jsem nepotkal. Já bych straku vycvičit nedokázal,“ dodal obyvatel předlické „Kolonky“ Josef Urban.

Zubrnický jarmark.
TIP NA VÍKEND: Zubrnice ožijí májovým jarmarkem