V průběhu čtyř dnů proběhne 15 slavnostních promocí absolventů osmi fakult ústecké univerzity. Ve čtvrtek 27. června si první diplomy převezmou studenti fakulty sociálně ekonomické a fakulty strojního inženýrství.

Den na to se do slavnostního obléknou na fakultách filozofické, přírodovědecké a umění a designu. Třetí den promočního maratonu připadl na fakultu životního prostředí, která obsadí Severočeské divadlo v Ústí nad Labem v pátek. Druhého července nakonec odpromují absolventi fakulty zdravotnických studií a pedagogické fakulty.

Za promoční „svatostánky“ si fakulty již tradičně vybírají osvědčené reprezentativní prostory na univerzitě i ve městě. Kromě již zmíněného Severočeského divadla Ústí nad Labem tak studenti nejčastěji míří pro absolventské diplomy na svoji alma mater, do Červené auly Multifunkčního informačního a vzdělávacího centra Kampusu UJEP, dále pak na Větruši a také do plenéru kampusu.

Vizualizace nové budovy ústecké univerzity, která má být hotová do konce roku 2019.
Na místě zbourané porodnice vyroste obří budova univerzity

Ten si již podruhé zvolila fakulta umění a designu, která koná promoci pod širým nebem na volném prostranství před vlastní budovou. Kromě vysokoškolských diplomů budou na této slavnosti předány i další ceny děkana FUD.

Každoroční promoce jsou pro univerzitu bezesporu největší a zároveň nejslavnostnější aktivitou univerzitního akademického roku. Současně však organizační akcí nebývalého rozsahu.

„Mezi promujícími absolventy budou letos poprvé také absolventi inženýrského oboru Energetika – teplárenství, který uskutečňuje fakulta strojního inženýrství,“ dodala prorektorka pro studium Alena Chvátalová.

Instalace včelstev ve Vaňově
FOTO: Univerzita má svoje vlastní včely