„Mám z toho opravdu radost. Monopol beru jako vrchol své kariéry, protože je to čistě má práce," radovala se z výhry Martina Valterová, zdejší vrchní sládková.

Pravověrný pivař ovšem na jarmarku nevěděl kam dřív skočit. Nejprve musel uskakovat proudu tisíců valících se žiznivců kolem pivních stánků a pak teprve přiskočit k pípě a vybírat ten správný žejdlík pivního moku.

„Hele, to nemá cenu. Já to beru popořadě. Hezky od začátku do konce, ale obávám se, že celé menu ochutnat nezvládnu," shrnul atmosféru na Kostelním náměstí Ústečan Jiří Fischer.

Z nabídky šestadvaceti malých a rodinných pivovarů se rozhodně nevybírá lehko. Nezájmem rozhodně netrpěl třeba humpolecký Bernard, ani Starokladno. Kdo chtěl, mohl zkusit Portera podle anglické receptury a mnohá další.

Na zastřešeném pódiu vyhrávala jedna kapela za druhou. Největším lákadlem pak určitě byla Laura a její tygři. Děti zase rády přihlížely Sváťovu loutkovému dividlu.

Pivní ocenění a sbírka na Vašíka
Teplický Monopol vrchní sládkové Martiny Valterové získal rovnou tři umístění ve třech kategoriích. S pivem ALE první místo ve speciálních pivech. Světlý ležák Monopol stanul na druhé příčce ve světlých ležácích a polotmavý Karlík třetí místo v pivech tmavých a polotmavých.

Pátý Ústecký pivní jarmark pamatuje i na charitu. Z každého piva, prodaného během celé akce, dostane 50 haléřů Nadační fond Plamínek naděje. Peníze zaplatí nové speciální brýle (12 dioptrií) osmiletému Vašíku Svobodovi, který od narození trpí dětskou mozkovou obrnou – diparézou, špatně chodí a má i špatný zrak. Brýle stojí 10 tisíc korun, vybrat se povedlo kolem 8 tisíc. Zbytek zaplatí Optika Formánková a syn.