Během jednoho týdne vystupovali mladí umělci z Chlumce s Australany i Václavem Neckářem.

Dvacátého prosince se představili před vzácnými hosty v místním kostele sv. Havla, aby sborovými skladbami oslavili 25. výročí založení skvělého Chlumeckého dětského sboru a 15. výročí rovněž výborného Chlumeckého pěveckého sboru.

Český talent představili v mnoha zemích Evropy, tleskali jim i za velkou louží. U všeho byl a všechno připravoval s pečlivostí jemu vlastní učitel Josef Říha, který naučil milovat sborový zpěv přes 400 dětí.

Dnes veškerou chválu odkazuje skromný muž na svého otce, který mu předal pomyslnou štafetu v roce 1988, a na paní Karolínu Zadražilovou. Ta překvapené zahraniční umělce doprovází do Chlumce už několik let.

Projeli celý svět

„Evidenci mám přesnou, děti projely s písničkou takřka celou Evropu," vysvětluje vousatý sbormistr a pokračuje: „Na začátku spolupráce se studentskými sbory USA byl sice malý omyl, ale potom jsme si všechno odpracovali sami. Agentura si spletla náš Chlumec s Chlumcem nad Cidlinou. To se stalo v roce 2007. Od té doby tu byli Američané už několikrát a vždycky skvěle připraveni. Když se mne zeptáte, kde se dětem či mládeži nejlépe zpívalo, odpovím trochu rozpačitě, možná na první zahraniční cestě v Dánsku a Švédsku v roce 1996, určitě však v USA. Na to se nezapomíná."

Sbor se celý rok těší na další výjezd, nemyslete si, každý má nějaký úkol. Pravidelným účastníkem je starostlivý kuchař Radek, který dětem vyvařuje jako v hotelu.

Na klavíru sedí velký plyšový medvěd, jmenuje se Willy, je to maskot Chlumeckých. Podobní chlupáči se v Chlumci rozdávají každý rok v rámci Krajské soutěže pěveckých sborů.

Vzájemně si fandí

„Letošního dvaadvacátého ročníku se zúčastnilo 16 sborů, 400 mladých umělců. V silné konkurenci i specializovaných škol jsme už čtyřikrát vyhráli, ale jinak je to vždy a hlavně přátelské setkání členů sborů a jejich sbormistrů, kteří si vzájemně fandí a podporují se. Vždy koncem roku máme šest i více koncertů, kterým předchází tříměsíční příprava, zkoušky a soustředění. V Chlumci je spousta skvělých lidí, kteří nás všemožně podporují. Když přijeli Australané, ve školní jídelně se pekl štrúdl, byly připravené dorty, zavoněla česká kuchyně. Prostě nádhera!" dodává sbormistr.

Také se prý už mnohokrát stalo, že mladí hosté nechtěli pokračovat ve své evropské cestě, vyměňovali si adresy, odjížděli pozdě v noci. Sen Josefa Říhy je jasný, pokračovat v tradici otce, aby ono známé heslo, „Co Čech, to muzikant," bylo stále platné.

I město Chlumec má své „hvězdy", opravdovou stálicí je tento muž.