„Jedná se o recept, který se v českých kuchyních vyskytuje velmi často. Plátky vepřového masa smotaného do rolády si může každý naplnit podle své chuti. Nemusí se striktně držet receptu,“ řekl Ječmen.

Roládu podával kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen se šťouchaným bramborem a menu Ústeckého deníku doplnil Kuřecí vývar s fridátovými nudlemi.

Jedním z návštěvníků, který si objednal menu Ústeckého deníku, byl Jaroslav Koubík.

„Je to dobré. Nic bych tomu nevytkl. Je to i dobře servírované na talíři, takže se také oko nají,“ řekl Koubík.

Dalším hostem, který si objednal čtenářské menu, byl Jan Souček.

„Je to dobré. Menu Ústeckého deníku mi chutná. Do Irské chodím na oběd pravidelně. Dobře se tu vaří a je tu příjemné posezení,“ řekl host.

close Vepřová roláda patří v české kuchyni ke klasice. Na snímku servírka Kristýna Vybíralová. zoom_in

Vítězný recept: Vepřová roláda na rajčatech

Suroviny: 600 g vepřové plece, 200 g šunkového salámu, 300 g párku, 150 g zakysané smetany, 2 velká rajčata, hořčice plnotučná, 2 vejce, 1 dcl rostlinného oleje, sůl.

Postup: Maso omyjeme a rozkrojíme přes vlákno na stejnoměrný plát. Osolíme a potřeme hořčicí. Připravíme vaječnou omeletu, do které zabalíme párek. Na maso klademe kolečka salámu a ruličky omelety. Vše pevně stočíme a upevníme. Na rozpáleném tuku opečeme. Přidáme nakrájená rajčata a přikryté pečeme v horké troubě. Když je maso měkké, šťávu přecedíme, zjemníme a zároveň ji zahustíme smetanou.

Lenka Pravdová


Hlasujte, co se bude vařit příště. Vyberte nejlepší čtenářský recept!

Báječné vepřové špízy

Suroviny: 400 g vepřového masa, cibule, 100 g anglická slanina, 5 lžic koření na grilování, 5 lžic oleje.

Postup: Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostky, cibuli na půlměsíčky. Začneme střídavě napichovat na špejle nebo grilovací jehly. Do misky dáme 5 lžic oleje, 5 lžic zlatého kuřete, 3 lžíce grilovacího koření. Touto směsí potíráme špízy. Mohou se péct i grilovat.

Jiřina Procházková

Babiččino ragú

Suroviny: 750 g vepřového masa, 2 klobásy maďarské, čtvrtka másla, olej, 2 větší papriky, 4 velké cibule, 5 naťových cibulek, 2 větší rajčata, palice česneku, 200 ml zakysané smetany, lžička pálivé papriky, 5 lžiček papriky sladké, pepř mletý, kostka masoxu, 20 kuliček jalovce.

Postup: V oleji rozpustíme máslo, přidáme drobně nasekanou cibuli a trochu orestujeme. Přidáme na kostky nakrájené maso s oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásou a necháme maso zatáhnout. Všechnu zeleninu nadrobno nakrájíme a přidáme do hrnce. Podlijeme a přidáme koření, masox a necháme dusit, až bude maso měkké. Vmícháme zakysanou smetanu a necháme přejít varem.

Gabriela Korejská

Vepřové a hovězí pikantní plátky

Suroviny: 4 plátky hovězího masa, 4 plátky vepřového masa, 100 g strouhaného sýru, sůl, pepř, grilovací koření, mletá paprika, 100 g hladké mouky, olej, 1 dcl vývaru.

Postup: Maso tence naklepeme, osolíme, opepříme a na každý hovězí plátek položíme vepřový . Obalíme v mouce, zbylou mouku sklepneme a dobře přitlačíme. Okraje mas trošku přehneme a zatlačíme. Smažíme z obou stran na oleji. Do výpeku dáme trochu vývaru, necháme přejít varem.

Kateřina Krýslová