„Na naší škole proběhlo měření azbestu," informovala na rodičovských schůzkách žáků své třídy Lenka Chlumecká, třídní učitelka 4.A ze ZŠ Nová na střekovském Kamenném Vrchu. „Výsledky bychom měli znát v květnu," dodala s tím, že o případných opatřeních dá škola včas vědět.

Rodiče to přijali s ledovým klidem. Pouze mezi sebou na toto téma prohodili několik slov později na chodbě. „Nic s tím neuděláme, ale je to opravdu hodně nepříjemné. Doufám, že to bude v pořádku," shrnul to za všechny jeden z nich.

Zprávy o azbestu na školách se na veřejnost dostaly koncem loňského roku. Problém objevila Česká školní inspekce při průzkumu pro ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a hlavního hygienika ČR. Přímo v Ústí s tím může mít potíže 9 škol a 10 mateřinek, na jejichž stavbu stavaři použili boletické panely, používané hlavně v 70. a 80. letech při výstavbě nejen sídlištních škol, ale i zdravotnických zařízení a podobně. Azbest se z nich obvykle uvolňuje až po stavebním zásahu, třeba po necitlivé a neodborné výměně oken nebo při zateplování budovy. Dnes je užití azbestu zakázáno, protože je karcinogenní. Do těla proniká v podobě ostrých vláken.

Měření azbestu, které právě ve školách provádí ústecká Krajská hygienická stanice (KHS), se prodraží. Hygienici za ně zaplatí  3,84 milionu korun a to ještě jen za základní odběry vzorků. Jedno měření stojí padesát tisíc korun. V Ústeckém kraji je přitom 72 škol a mateřinek, na jejichž stavbu použil stavebník panely, vyrobené v Boleticích.

Jak vysvětlil Jozef Král z ústecké KHS, výsledky mají zatím jen z pěti škol. „Výsledky jsou zatím v normě," uklidnil doktor Král. „Uvidíme, jak dopadnou další školy. Bohužel, v našem kraji jich je nejvíc. Do konce května bychom je měli mít všechny zkontrolované."

Pokud by někde azbest překračoval povolené normy, musel by zřizovatel a škola sáhnout k nápravným opatřením.

Co se toho týká, ústecký magistrát oznámil, že KHS změřila azbest u 12 mateřských a 9 základních škol z celkem 46 zřizovaných městem Ústí. „Výsledky měření dosud obdržely MŠ U Plavecké haly, MŠ Pomněnka, MŠ Pastelka, MŠ Dobětice," uvedl Alexandr Kuchař z kanceláře primátora. „Ve všech těchto případech byla potvrzena nepřítomnost azbestu v objektech," dodal Kuchař.