Ústecký deník zjistil, že město již 18. února, dva dny před uzávěrkou žádostí o grant, zažádalo Úřad průmyslového vlastnictví o registraci jména Činoherní studio a dvou log s kovadlinou. Tedy těch, které soubor používá již dlouhá léta. Žádosti lze najít v databázi úřadu.

Ivan Trojan„Ve chvíli, kdy úřad rozhodne o registraci, tak každý, kdo použije značku, poruší zákon. Její majitel, město Ústí nad Labem, může požadovat odškodnění," vysvětlil advokát Oldřich Filip.

„To, že se ústečtí radní snaží nechat si zaregistrovat ochrannou známku Činoherního studia, vnímám jako velký podraz. A není jediný, který v této věci radní podnikají," řekl Ivan Rajmont, který deset let studio vedl.

Současný ředitel Vladimír Čepek uvedl, že o registraci značky již slyšel. „Myslel jsem si ale, že to bylo již dávno. Fakt, že to město udělalo 18. února, je pro mě nový," dodal.
Redakce chtěla podrobnosti zjistit i od města. Tiskoví mluvčí ale na položené otázky neodpověděli.

Co je ochranou známkou spojené?
Město může známku použít pro činnosti: agentury umělecké (obchodní vedení), umělci (agentury); divadla (představení), filmová produkce, jiná než reklamní, hudební produkce, informace o možnostech zábavy, klubové služby (výchovně – zábavné), nahrávací studia (služby), organizace a pořádání koncertů, organizování kulturních nebo vzdělávacích výstav, pronajímání osvětlovacích zařízení pro divadla nebo televizní studia, představení (organizování ) (manažerské kluby), studia nahrávací (služby), výroba divadelních nebo jiných představení, výroba videofilmů, zábava (služby); bary (služby)

„Pokud má nějaká strana právní zájem, aby nebyl název registrovaný, měla by se neprodleně obrátit na kvalifikovanou kancelář, která se zabývá patentovým právem, a správního řízení se účastnit," radí Oldřich Filip.

Jestli se herci rozhodnou registraci napadnout, mohli by mít s napadením žádosti úspěch. Úředníci totiž budou muset posoudit, jak velký je název Činoherní studio a logo historický fenomén a obecně užívaná značka. „Kdybych například zjistil, že Národní divadlo není zaregistrovaná značka a požádal o registraci tohoto názvu, rozhodně bych neměl šanci uspět," uvedl příklad Oldřich Filip.

Ivan Rajmont tvrdí, že je připravený se bránit a název získat pro soubor.

Novinářům město neodpovědělo. Odpoví svým Ústečanům?

Na co se redakce Ústeckého deníku města ptala:

• Z jakých důvodů si město nechalo zaregistrovat tuto ochrannou známku?
• Kdo a kdy o tom rozhodl?
• Jak město hodlá tuto známku použít?
• Jakým způsobem město hodlá naplnit činnosti vyjmenované v seznamu výrobků a služeb souvisejících s ochrannou známkou?
• Plánuje město postavit vlastní divadelní soubor?
• Proč město podalo žádost o registraci známky dříve, než vypršel jím stanovený termín podání grantů na klubovou činohru – 20.2. 2014?

Minulý týden radní Pavel Dlouhý tvrdil, že je 18. února náměstek z ministerstva kultury Miroslav Rovenský ujistil, že divadlo požádá o městský grant na činohru. Hlavně kolem něho se celý spor točí.

Herci by tak splnili podmínky vedení ústecké radnice. Redakce poté zjistila, že radní lhali, protože náměstek ministra jim v té době sdělil zcela opačnou informací. Ředitel Čepek o dva dny později žádost opravdu nepodal. Prý nemohl splnit podmínky grantu.