Jmenovala pracovní skupinu, která by měla připravit návrh vyhlášky o hazardu, řekl náměstek primátorky Jiří Madar. O regulaci hazardu se pokoušelo už hnutí PRO! Ústí. Ani jedna z variant ale loni neuspěla v zastupitelstvu. K nulové toleranci město nepřistoupí, podle radnice si ji nemůže dovolit.

První krok k regulaci

Podle Madara je příprava vyhlášky prvním krokem k regulaci hazardu. V pracovní skupině zasednou zástupci městské policie, organizace Člověk v tísni nebo iniciativy Stop hazardu.

„Byl stanoven jakýsi harmonogram. Začne se analyzovat, získávat stanoviska od antimonopolního úřadu a ministerstva vnitra. Zároveň ale bude asi třeba počkat na novelu zákona o loteriích, která je ve třetím čtení. Pokud takto projde, tak by k nějaké regulaci hazardu mělo dojít," řekl Madar, který je zároveň šéfem pracovní skupiny.

K regulaci hazardu by se měly vyjádřit například i městské obvody.

Jak by měla regulace vypadat, ale vedení města zatím neví. Jednou z variant bude i soustředit hazard na jedno místo. „Je to jedna z možných cest. Variant je hodně, názorů je hodně a někde se to musí sejít," doplnil Madar.

Nulová tolerance je prý nesmysl

Nulovou toleranci si zadlužené město podle radnice dovolit nemůže. Například v loňském roce získalo díky hazardu do rozpočtu téměř 90 milionů korun. „Nulová tolerance je z hlediska finančních potřeb města nesmysl," dodal Madar.

Už loni přitom zastupitelé řešili dvě varianty regulace, kterou připravilo hnutí PRO!Ústí. Jedna počítala s hazardem na jediném místě. Měla jím být městská budova 
v centru města. Druhá pak 
s výrazným úbytkem automatů a videoterminálů. Ani jednu z variant ale zastupitelé loni v září neschválili.

Podle stávající vyhlášky je možné hazard v krajském městě provozovat na 109 místech, ve skutečnosti je provozován na 81 místech. Ve městě je přes 700 automatů a videoterminálů.