Podle rozsudku krajského soudu musí Ústí vrátit společnosti PK Real, které ruina kdysi patřila, desítky milionů korun.

ZATÍM NEZAPLATILI

Primátorka Věra Nechybová (UFO) potvrdila, že jde o zhruba 32 milionů korun. Krajský soud vynesl rozsudek už 4. října. „Termín pro úhradu je do tří dnů od právní moci rozsudku,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ústí Marcela Trejbalová.

Město ovšem peníze prozatím nezaplatilo. „Budeme jednat s věřitelem o možnosti úhrady zpožděně. Pokud soud rozhodne tak, že se má něco uhradit do tří dnů od obdržení rozhodnutí, tak do tří dnů není ze zákona možné svolat zastupitelstvo,“ vysvětlila Nechybová. Dodala, že o rozhodnutí soudu dříve nevěděla.

„Paní primátorka nás informovala na jednání finančního výboru, že město podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Je to jedna z možností, jak zvrátit rozsudek,“ doplnila členka výboru Eva Outlá.

Magistrát města Ústí nad Labem.
Porcování medvěda v Ústí: dostane se na parkoviště a také venkovní bazény

Případ se táhne od roku 1994, kdy město prodalo rozestavěnou budovu firmě PK Real. Místo domluvených 40 milionů v kupní smlouvě zaplatila firma městu pouze 19,5 milionu korun. Město se proto o vlastnictví sektorového centra soudilo. Krajský soud v roce 2008 rozhodl, že ruina patřila městu. Radnice ji poté nechala zbourat a na jejím místě vybudovala hřiště.

PK Real se posléze obrátil na soud, aby se domohl vrácení části kupní ceny 19,5 milionu. Ústecký okresní soud v roce 2014 firmě vyhověl a uložil městu, aby zaplatilo 28,8 milionu. Krajský soud ale při odvolání žalobu zamítl jako nedůvodnou. Společnost pak podala dovolání k Nejvyššímu soudu a ten jí dal za pravdu.

ROZHODNE ZASTUPITELSTVO

Uvolnění peněz musí schválit zastupitelstvo. „Do prosincového zastupitelstva toto budeme předkládat,“ uvedla primátorka. Pokud město zaplatí, není zřejmé, zda na úkor některých investic.

„Město prostřednictvím právního zástupce dále v této záležitosti jedná i s protistranou. Tento případ je dalším příkladem toho, že město má platit nevyrovnané spory předchozích představitelů města a opět má hledat peníze ze svých úspor,“ uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

„Dlouhodobě upozorňuji na to, že by mělo město pro tyto případy vytvářet rezervy. Že vedení od října nekonalo, je věc jiná, a pokud z toho budou sankce, tak by je měli uhradit ti, co je způsobili a nikoliv daňoví poplatníci,“ uvedl zastupitel Radim Bzura (Nezařazení).

Poničené sektorové centrum nechala radnice strhnout v roce 2009. Za demolici město zaplatilo 80 milionů korun. Větší část peněz získalo z evropských dotací.

Starostka Neštěmic Yveta Tomková.
Kauza Donor: Městu hrozí soud o miliony