Většinu grantových peněz na činohru dostane Severočeské divadlo. Rozhodli o tom ústečtí radní. Zároveň říkají, že tyto peníze původně nabídli Činohernímu divadlu. Jeho vedení se prý ale raději rozhodlo divadlo přivést na buben, než aby se do grantového řízení přihlásili. To ovšem vedení zrušeného divadla označilo za demagogii.

Pokud ústečtí zastupitelé návrh radních odhlasují, obdrží Severočeské divadlo 3,5 milionu korun. Z toho 2,1 milionu korun použije na opravu vzduchotechniky. „Zbývajících 1,4 milionu zaplatí za hostující činoherní soubory, třeba z Divadla Kalich Praha či z Divadla Bez zábradlí a dalších," vysvětlila ústecká mluvčí Romana Macová.

Demagogie

Vladimír Čepek, bývalý ředitel Činoherního divadla to komentoval s tím, že radní argumentují stejnou demagogií, jakou užili k rozehnání jeho souboru. „Do grantového řízení se nepřihlásil žádný soubor. Což jasně svědčí, že podmínky grantu, které město nastavilo, nešlo splnit," podotkl Vladimír Čepek.

Ústí v lednu uprostřed sezóny vyhlásilo dvě grantová řízení. Jedno za osm milionů korun na činohru obecně. Druhé slibovalo čtyři miliony souboru, který během sezóny odehraje na scéně Severočeského divadla celkem dvaatřicet představení.

Provoz Severočeského divadla ročně stojí zhruba 50 milionů korun. O tuto částku se napůl dělí město Ústí nad Labem a Ústecký kraj, kteří ho napůl vlastní. Ředitel divadla Miloš Formáček na otázky, jaké soubory za peníze objedná, neodpověděl. „Nezlobte se, mám moc práce s premiérou. Zavolejte příští týden."

Otázka viny

Předseda opozičního klubu zastupitelů SZSP Tomáš Jelínek zatím neví, jak bude o přidělení peněz hlasovat. „Je to čerstvá informace. Myslím, že vinu v kauze Činoherního divadla nesou obě strany. Soubor se o grant přihlásit měl. Chybovala i správní rada, především předseda Jan Eichler. Ten se rozhodně jako člen správní rady nechoval."