V roce 1945 vzal Místní národní výbor (MNV) v Předlicích nový život do svých rukou i v rámci přejmenování ulic.

Komise pro přejmenování ulic při národním výboru v Ústí dostala návrh MNV z Předlic z 30. července 1945 na přejmenování ulic, kde po revolučním kvasu bylo usouzeno, že něco se musí jmenovat po Benešovi, Stalinovi, Marxovi, využita byla i rota básníků a spisovatelů. Něco mělo být přejmenováno po básníku Wolkerovi, spisovatelce Boženě Němcové, místo našel Komenský a Smetana, Jirásek i Palacký. Nechyběl ani válečník Prokop Holý.

Oslavné názvy

Neutrální názvy ulic měly být změněny za oslavné názvy velkých vůdců a německá jména měla nahradit jména česká.

Jednalo se o stejnou ideologicky zcela pochopitelnou změnu, jako po listopadu 1989, kdy se objevilo nepřeberné množství ulic, tříd, náměstí, sadů například pod jménem T. G. Masaryka jako náhrada jmen socialisticky zabarvených. V Ústí byla po změně režimu v roce 1990 změněna Fučíkova ulice na Masarykovu ulici. Podobně byla v ústeckém Krásném Březně přejmenována ulice Vobecké po, v padesátých letech popravené, Horákové.

Některá jména z dnešního nadhledu nebylo třeba měnit, protože Goethova, Schillerova a Guttenbergova ulice znamenala neutrální názvy po slavných spisovatelích a po zakladateli knihtisku v Evropě. V té době to ale byla německá jména a vše německé bylo nenáviděno.

Pokud jde o datum 30. července 1945, na veřejné schůzi v Brné byl jmenován členem rady MNV Jaroslav Brodský. Mladý učitel Brodský prokázal své organizační schopnosti také při prvním odsunu Němců z obce.

Učitelé Jaroslav a Vlasta Brodští se v létě 1945 přistěhovali do Brné, kde dostali byt v domě čp. 111 v sousedství obecní školy, na které se Brodský stal řídícím učitelem. Škola měla dvě třídy a v prvním školním roce 1945/1946 tam bylo 62 dětí.

Voda nad zlato

Pokud máte právě teď žízeň, vězte, že se můžete klidně napít vody z vodovodu. Jenže této všední vody bylo v té době, v roce 1945, spíše méně než více. Píše o tom tehdejší Předvoj v čísle 10 ve středu 1. srpna 1945, na straně 5: „Má Ústí dostatek pitné vody?"

Od roku 1935 Ústí trpí nedostatkem vody. Předpokládalo se, že když je ve městě teď méně lidí a průmysl nepracuje naplno, že bude množství vody stačit. Ale spotřeba je jako když bylo v Ústí 71 000 lidí. Znamenalo to 120 litrů vody na den a člověka, v sobotu dokonce o 30 litrů více. Větší spotřeba je asi vlivem horka, kdy dochází k odtáčení teplé vody z vodovodních trubek?

V článku se to uvádí jako možná příčina. Dalším problémem Ústí jsou podle článku také malé rozměry (malý průměr) potrubí.

Nejen husy

Velitelství stanice SNB ve Velkém Březně sepsalo 1. srpna 1945, tedy s pěkně velkým zpožděním zprávu o krádeži hus v obci Březí.

Černé osobní auto neznámé značky přijelo 7. července 1945 kolem 17.30 hod. na okraj obce Březí na Ústecku. Z auta vystoupili čtyři muži v sovětských uniformách. Šli do obce a při zpáteční cestě před sebou hnali hejno hus, které patřilo místní rolnici Anně Sedlákové. Když zahnali hejno k autu, začali vojáci husy mlátit klacky. Čtyři z nich omráčili, vzali s sebou do auta a odjeli směrem na Olešnici.

„Podle typu obličeje jednalo se se vší určitostí o ruské vojíny, kteří zde v okolí, zejména v odlehlých místech zdejšího služebního obvodu provádí menší krádeže a drancování u usedlých obyvatelů, bez ohledu, zda se jedná o české nebo německé obyvatele," bylo uvedeno ve zprávě velkobřezenské stanice SNB.

Pátrání po živlech

Zpráva uváděla i prognózu budoucího vývoje: „V přítomné době se provádí ve zdejším obvodu pátrání po takovýchto nežádoucích živlech a v případě zjištění takové tlupy činí se hlášení armádním zpravodajům v Ústí, za jejichž součinnosti se takové tlupy zneškodňují."

Jedno z mnoha potvrzení. Němečtí řemeslníci a obchodníci museli předat své živnosti, a co si nemohli odnést, přecházelo v držení československého státu.

MNV v Předlicích navrhlo změnu jmen:

Ústecká ulice - Pres. Dr. Ed. Beneše, Dlouhá - Maršála Stalina,Roseggrova - Karla Marxe, Kudlichova - Jiřího Wolkera,Watalikova - Boženy Němcové, Školní - Josefa Kasala,Školní náměstí - Pres. osvoboditele Masaryka, Místní - Prokopa Holého,Goethova - Komenského, Schillerova - Bedřicha Smetany,Guttenbergova - Aloise Jiráska, Lutherova - Františka Palackého.