Letošní lednové teploty jsou skutečně neobvyklé. A bohužel podle prognostik Českého hydrometeorologického ústavu nebude o moc lépe.

„Ladovská zima?" Asi se nedočkáme

V lednu se holt neočekává žádné velké ochlazení. Po nadprůměrně teplém uplynulém týdnu sice začne mrznout, ale teploty budou pod nulu klesat především v noci. Nejvyšší denní teploty by se měly nadále pohybovat nad bodem mrazu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Slabě nadprůměrný může být ještě tento týden, kdy by se v noci mohlo ochladit až na minus tři stupně a přes den se očekávají teploty do plus čtyř stupňů. Ve vyšších polohách se objeví déšť se sněhem nebo sněžení.

V týdnu od 20. do 26. ledna by se měly teploty dostat k průměru, tedy až k minus pěti stupňům v noci a zhruba do plus dvou stupňů přes den. „Výrazně nejistá je předpověď na poslední týden (27. ledna až 2. února), který vychází nejpravděpodobněji jako průměrný, nelze však v tomto týdnu vyloučit jak oteplení, tak i výraznější ochlazení," uvedli meteorologové.

Zatím se nedá očekávat ani žádné intenzivní sněžení. Srážkově by mělo být období příštích čtyř týdnů nadprůměrné, jen od 13. do 26. ledna by mohlo spadnout nadprůměrné množství srážek. I v těchto srážkově nejbohatších týdnech by to však mělo být v úhrnu maximálně do patnácti milimetrů. Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje ČHMÚ.

Češi mizí do zahraničí

Jak počasí řeší milovníci sjezdovek? Zájezdy do horských oblastí v zahraničí. Důkazem je zvyšující prodej last minute lyžařských zájezdů do alpských středisek.

Prodeje cestovním kancelářím vzrostly až o pětinu meziročně!

Nejlepší podmínky pro lyžování jsou nyní v italské části Alp. V průběhu minulých týdnů tam připadlo až 1,5 metru čerstvého sněhu nejvíce v západních v regionech Piemont či Valle d'Aosta.

Kvůli nedostatku sněhu na českých horách tak Alpy v těchto dnech lákají i lyžaře, kteří tam původně namířeno neměli. „Od druhé poloviny prosince, kdy se začalo ukazovat, že se v nejbližších týdnech počasí v ČR výrazně nezlepší, jsme začali registrovat výrazně vyšší zájem o last minute nabídku zájezdů. V porovnání se stejným obdobím loni prodáváme o 20 procent více zájezdů, především na lednové termíny," uvedl Martin Řimnáč z CK Nev-Dama.

Cestovní agentura Invia.cz registrovala o víkendu 14procentní růst poptávky po zahraničních lyžařských pobytech proti průměrnému lednovému prodeji.  „Nejčastěji lyžaři míří na rakouské sjezdovky, ty preferuje 37 procent klientů. Vysoká obliba rakouských středisek je dána dobrou dostupností z České republiky a nadstandardní kvalitou sjezdovek i ubytování," dodal marketingový ředitel Invie Michal Tůma.

Do Alp v zimě vyráží každoročně za lyžováním asi půl milionu Čechů.

Polovina z nich využívá služeb cestovních kanceláří. Individuální návštěvníci hor míří v drtivé většině do Rakouska.

Řešením špatné zimy? Plavání!

Mnohé české akvaparky, plavecké areály a kryté bazény zaznamenaly dosud v zimě vyšší návštěvnost než v předchozích sezonách.

Někteří provozovatelé hlásí dokonce počty návštěvníků rekordní nebo srovnatelné s létem, a připisují to nedostatku sněhu pro lyžování na horách a také novoročním předsevzetím.

O polovinu více lidí, než je obvyklý denní průměr, hlásil městský bazén v Liberci.

Větší zájem návštěvníků pocítil také akvapark v Čestlicích u Prahy, který patří k největším areálům svého druhu ve střední Evropě.

Návštěvnost mu mírně stoupla už mezi svátky, kdy lidé využívali darovaných poukázek do zábavně relaxačního centra, a po 1. lednu vzrostla o více než 13 procent. Nárůst zájmu o akvapark v libereckém Centru Babylon byl o vánočních prázdninách 19procentní.