Malinkovič už o své rezignaci informoval všech 15 zastupitelů Střekova. V emailu, který má ČTK k dispozici, detailně popisuje důvody, proč ve funkci nemůže zůstat. Klíčovým problémem je podle něj personální rozklad úřadu, který se nepodařilo zastavit.

Zastupitelé se sejdou v polovině dubna

Výpověď daly další důležité úřednice. "Jak už jsem veřejně uvedl při svém nástupu do současné funkce místostarosty, chci se zasadit o skutečnou stabilizaci úřadu a jeho co nejlepší, kvalitní fungování pro občany obvodu, nikoliv se, byť třeba nepřímo podílet na jeho další, jak vidět v současné době nekončící destabilizaci," popsal situaci Malinkovič.

Zároveň vyzval starostu Miroslava Štráchala (nez.), aby v co nejbližší době svolal mimořádné zastupitelstvo. "Pan starosta mi slíbil, že tak učiní," doplnil Malikovič.

Štráchal slíbil, že zastupitelstvo na začátku příštího týdne svolá. "Nebude to ale kvůli výpovědím dvou zaměstnankyní. Tíží nás provozní věci. Tím, že není rada a zastupitelstvo nesvěřilo základní kompetence starostovi, nemůžu například podepsat smlouvu o výpůjčce projektoru klubu důchodců," řekl Štráchal.

Malinkovičův postoj podle svých slov respektuje. Zastupitelstvo by se mohlo konat v týdnu od 11. dubna.

Ve střekovské krizi má prsty i ústecká primátorka

Situace na Střekově vygradovala na únorovém zastupitelstvu. Dva bývalí členové ANO, dnes nezařazení Štráchal a primátorka Věra Nechybová nejprve společně s KSČM, ČSSD a ODS odvolali místostarostu Jiřího Němečka.

Následně na návrh zastupitelsky ODS Miroslavy Lazarové zastupitelé stejnou nadpoloviční většinou zvolili Malinkoviče. Tři zbývající členové členové rady pak rezignovali. Protože se radu nepodařilo dovolit ani na úterním jednání zastupitelstva, přešly její kompetence na zastupitelstvo.

Změny na Střekově způsobily i napětí uvnitř ODS. Část ústecké buňky v čele s poslancem Radimem Holečkem se od dvou střekovských kolegů kvůli nominaci Malinkoviče distancovala. Následně ji odsoudilo i grémium strany.