Mladý fotograf začal se svojí aktivitou při prvním lockdownu na jaře roku 2020, tehdy ještě jako žák základní školy. V první fázi chtěl zaznamenat maximální možný počet v blízkém okolí žijících druhů ptáků a za první rok jich posbíral rovných 100.

V průběhu času pochopil, že nejvíc jej baví fotografování vodního ptactva a tak nejčastěji vyráží k vodním tokům a plochám. "Letošní rok mi začal velmi dobře. Na Miladě jsem pozoroval tři nové druhy, čímž jsem se dostal na 146 zaznamenaných druhů ptáků. Nicméně v Čechách máme pozorováno okolo 400 druhů, tak se blížím teprve do poloviny," usmál se Antonín Cettl, nyní již student teplického gymnázia.

Právě jezero Milada je pro něj velmi zajímavá lokalita, protože se tam hlavně v těchto zimních měsících nachází mnoho velmi pozoruhodných a vzácných druhů ptáků. Vernisáž jeho fotografií v úterý uvedl muzejní ornitolog Václav Beran a naznačil v čem je Antonínova tvorba přínosná a též vysvětlil, které druhy ptactva by mohly být třeba dalším cílem fotografova bádání.

Ruinu Dolského mlýna nedaleko Jetřichovic na Děčínsku použili filmaři v roce 2008 k natáčení pekelnických scén k filmu Peklo s princeznou. Ilustrační foto.
Kraj podpoří filmaře. Mezi čtyři filmy natáčené v regionu rozdělil 2 miliony

Na sérii fotografií, které budou vystavené do 30. ledna v muzejní kavárně, můžete vidět výběr běžného i poměrně vzácného ptactva z různých koutů Čech, ale většinou z blízkého okolí Ústí nad Labem.

Za povšimnutí stojí fotografie dnes velmi vzácné a plaché sýkořice vousaté, která byla zachycena v rákosí u jezera Milada a ještě zajímavější je zde Antonínem zachycený výskyt kulíka písečného. "Toho jsem v našich krajích neviděl ještě nikdy," podotkl ornitolog a vedoucí přírodovědného oddělení muzea Václav Beran při zahájení.