Hladina se zčeřila, vlasec napnul a prut málem uletěl do vody. Tohle bude pořádný kousek! Mladý rybář Pavel Kraus spolu s kamarádem a porybným hbitě reagují. Když vytahují na břeh úlovek z řeky Labe, je to pro mladého rybáře doslova druhý státní svátek.

V nočním světle ve středu večer v Krásném Březně se na ně usmál sumec měřící 219 centimetrů s váhou skoro 80 kilogramů.

„Tahal jsem ho půl hodiny, než se unavil. Zničil mi naviják, ale nakonec se uklidnil," popsal Kraus, který už má za sebou několik větších úlovků, nic tak velkého ovšem podle svých slov ještě v životě nechytil.

Dostat tak gigantickou rybu na břeh nebylo nic lehkého. „Vytáhli jsme ho ven po plachtě, dalo to opravdu zabrat," reagoval Kraus.

Následovalo přeměření sumce, úsměv do objektivu fotoaparátu a pochopitelně cesta zpátky do hlubin řeky Labe.

„Pustil jsem ho samozřejmě zpátky. Někteří rybáři si však takový úlovek nechávají, to já bych ani nevěděl, co s tak velkou rybou dělat," doplnil s úsměvem Pavel Kraus. A co je důležité k chycení podobného kolosálního úlovku? Kromě trpělivosti, dávky nasazení a zkušeností je to podle Krausových slov taktéž nástraha. „Tou byl cejn měřící 54 centimetrů," dodal Kraus, který ovšem přesné místo, kde sumce chytil, neprozradil. „Nájezdy rybářů by na sebe nenechaly dlouho čekat. Přeci jenom by místo mělo zůstat alespoň trochu v utajení," dodal Kraus.

V červenci letošního roku vytáhl poblíž břehu Labe ve Svádově obřího sumce také mladý rybář Jiří Junek. Ryba měřila 203 centimetrů.

„Jsou tady i větší kousky. Jednou jsem tu zapřáhl sumce, který měl určitě tak dva a půl metru. Vymotal mi celou cívku a nezastavil jsem ho. A to mám šňůru na 80 kilogramů. Vůbec nebyla šance," uvedl Jiří Junek.