Dodávka České pošty bude v červnu obrážet Ústecko. Státní podnik zkouší, jestli se mu vyplatí nabízet služby i v nejmenších vesnicích. Pohyblivý pošťák s autem zastavuje u obecních úřadů na vybraných štacích v pevně stanovený čas. Projekt cílí na seniory, chodí ale i mladší. Všem se líbí, že nemusí stát ve frontě, jako to často bývá ve městě.

V dodávce jde poslat dopisy i balíky, platit poukázky, také si je nechat vyplatit. Dá se tu vybrat, využít můžete služby Poštovní spořitelny, vyplatí tu i sociální dávky.

Do Malých Žernosek na Litoměřicku zajíždí dodávka v úterý dopoledne. Tento týden si sem dvě složenky přišla zaplatit seniorka Jarmila Nezmáková. „Je to šikovnější než jezdit do Lovosic. Tam vždycky stojí hodně lidí,“ vysvětlila. Po ní zaplatil inkaso a spoření muž v produktivním věku, který se nechtěl představit. „Pokud to vydrží, budu to využívat. Aspoň nemusím čekat ve městě ve frontě,“ řekl.

Z okénka vykrojeného do fešáckého auta oba dva ochotně obsloužila Pavla Jelínková. Sympatická žena za plexisklem má atmosféru vesnice v krvi: bydlí v Malém Březně u Ústí nad Labem a už dříve za přepážkou na malých poštách střídala tamní pošťačky, když měly dovolené. „Je to lepší, rodinnější, nestřídá se tam tolik lidí jako na hlavní poště, poznáváte tváře,“ porovnala žena.

Zámek Libochovice, ilustrační foto.
Filmaři jsou na Litoměřicku jako doma. Nyní si tu vyhlédli hned čtyři zámky

V úterý má několik zastávek na Litoměřicku. Ve Stebně a ve Lhotce nad Labem nepřišel nikdo, větší zájem byl jen v Malých Žernosekách. Mezi těmi, kdo přišli, byl i starosta Petr Liška. Ten testování nové služby u nich v obci vítá. „Proč nezkusit dát lidem tu možnost, aby nemuseli jezdit s dopisem do Lovosic,“ nadhodil starosta. V Žernosekách nikdy dřív pošta nebyla, jen se tu doručovalo.

Obce novou službu České pošty propagují letáčky na jejich vývěskách, informují o ní esemeskami i veřejným rozhlasem. 

Státní podnik má přinejmenším v Žernosekách konkurenci, relativně čerstvě je tam totiž box Zásilkovny. „Vídám, jak tam lidé od nás zastavují a vyzvedávají zásilky,“ porovnal Liška s tím, že na podobný druh služby místní pravděpodobně naučila pandemie.

Koronavirový rok inspiroval i mobilní poštu. Státní podnik s ní přišel začátkem února kvůli omezení pohybu v okresech. „První dodávky vyrazily po Trutnovsku, Chebsku a Sokolovsku,“ popsal Matyáš Vitík, mluvčí České pošty. Ta po opadnutí nejhorší vlny začala zkoušet, jestli se projekt chytne i v dalších regionech, i když už koronavirus není takový strašák. Teď se testují vesnice v Jihomoravském a Ústeckém kraji.