„Nejsem žádná zámecká paní, ale místečko pro život je to kouzelné. Na opraveném zámečku v Libouchci si plním svůj sen s třinácti koníky," říká mladičká správcová zámeckých stájí Simona Miklószyová. Mohla se vyhřívat na mořských plážích, vystudovala cestovní ruch.

Rozmlouvala s koníkem

Koně jsou její život, už jako malá utíkala z domova do strání nad Mojžířem, kde v ohradách smutně postávali její oblíbenci. Jednou ji přistihl majitel statku, jak rozmlouvá s koníkem, který byl oddělen od stáda. Později tam chodila pomáhat s úklidem do stájí jen proto, aby ho mohla vidět. Byl jiný než ti ostatní, jmenoval se Shargan.

Snad osud rozhodl, že jednou budou spolu. Po letech se dozvěděla, že statek má ekonomické problémy, proto chtěla koníka odkoupit, aby s ním mohla i nadále být. Shargan uměl pouze to, co ho tehdy školačka naučila, ale pro maminku to stejně byla velká částka peněz.

Už tenkrát znala několik lidí kolem koní a ti jí pomáhali, jak mohli. „V té době jsem si nepřála k Vánocům vůbec nic, šťastná jsem byla v ohradě. Vím, že to pro mamku nebylo lehké rozhodnutí, ale ten pihovatý koník byl najednou můj," říká usměvavá Simona.

Shargan šel s ní

Roky běžely jako voda v řece a z dívenky se stala slečna, která se měla rozhodovat, kam na školu. Nejraději by šla dál za svým snem, ale chovatelka koní bez vlastního pozemku nemá budoucnost. Studovala tedy cestovní ruch a docházela za koníky do Knínic, později do Újezda.

Shargan je moc chytrý kůň a když Simona v roce 2010 zvládla jezdeckou licenci, rozhodla se pro drezuru a parkúrové závody. Ležela v odborných knihách, moc jí pomohla zkušená trenérka Kateřina Zemanová. Před třemi roky dostala nabídku z Libouchce a vzala ji jako životní výzvu, vždyť Shargan šel s ní.

Je to dřina, ale stáje má čisté, majitelé koní ji chválí. Její sen se stal realitou. Jednou by se chtěla zúčastnit Hamburského derby. Držte palce.