"Mrzlo hlavně na horách. Nejníže teplota klesla v Bedřichově - Nové Louce, kde teploměr ukázal minus 24,6 stupně Celsia. Zdejší stanice ale měří jen tři roky," řekl Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Minus 24 stupňů Celsia naměřili v Šindelové na Sokolovsku a minus 22,5 stupně na krkonošské Luční boudě. V Králíkách na Orlickoústecku klesla teplota na 21,8 stupně pod bod mrazu.

Z rekordních teplot pro 27. únor na dlouhodobě měřících stanicích byla nejnižší na krkonošské Labské boudě. Minus 21,2 stupně Celsia zde překonalo dosavadní minimum minus 17,4 stupně z roku 1986.

Rosomák patří mezi typická severská zvířata.
Slonicím v ústecké zoo mažou ušní boltce, aby jim neomrzly

Průměr minimálních nočních teplot byl v uplynulé noci podle Hanžáka podobný jako v noci na pondělí, kdy se v rámci České republiky dostal na minus 14,5 stupně Celsia. Přesný údaj o průměru budou mít meteorologové během dnešního dopoledne.

Mrazivé rekordy meteorologové zaznamenali už v předešlých dvou nocích. V noci na neděli padly na devíti a v noci na pondělí na 12 ze 148 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let.

K minus 20 stupňům Celsia se mohou teploty podle předpovědi přiblížit také v následujících třech nocích. Mrazy mají polevit v noci na sobotu, kdy by teploty neměly klesnout výrazněji pod minus deset stupňů.

Pohřešovaný Zdeněk Nepraš
Policie pátrá po bezdomovci, kterému hrozí amputace nohou