Jak vysvětlil mluvčí železnice Radek Kubala, otevřou se také expozice v železničním muzeu na nádraží v Zubrnicích a minimuzeu v Lovečkovicích. „V sobotu bude otevřena jedinečná technická památka – parní vodárna na Střekově. Návštěvníci se mohou také podívat na obnovu dalšího úseku železnice, který vede do Lovečkovic,“ řekl Kubala.

Trať coby kulturní památka, kterou je už od roku 1998, nabízí pohledy do barokní krajiny Českého středohoří. Obce a města podél trati ovšem také dávají různé dobré důvody, proč z vláčku vystoupit a pokračovat po delší zastávce. Ač letos zaúřadovala koronavirová pandemie, přesto se pořád leccos k vidění najde.

30letý recidivista z Teplicka během nouzového stavu stihl skoro 20 vloupaček
Recidivista kradl na Ústecku jako o život. Dopadení zloděje ztížila rouška

Na začátku třeba Ústí nad Labem. Ústecká zoo sice stále ještě funguje spíše jako zoopark a pavilony zůstávají zavřené, ale k vidění jsou mláďata, jež přišla na svět během krizového stavu. Sika vietnamského, lamy alpaka, surikat, makaků kápových, lemurů kata, antilopy jelení.

„Venkovní voliéru u pavilonu exotária jsme propojili tunelem s vnitřní expozicí nosálů bělohubých, kteří mají nyní možnost chodit do venkovního prostoru,“ uvedla mluvčí Nikola Roštejnská.

Na Střekov jen nahlédnout

Od úterý už má otevřeno i hrad Střekov. Jeho kastelán Pavel Kučaba ale upozorňuje, že musí do 25. května podle vládního manuálu nechat uzavřené vnitřní prostory s tím, že mají alespoň otevřené dveře s možností nahlédnutí. „Na druhou stranu máme snížené vstupné na 50 korun. Také jsme museli zrušit všechny akce. V létě se to snad uvolní. Minimálně bychom chtěli obnovit pohádkové neděle,“ slíbil.

Další zastávkou na muzeální trati je obec Velké Březno. Tady mají jednak pivovar, jednak státní zámek rodiny Chotků. Kastelán Miloš Musil přiblížil, jak musí dělat na podlahu a zem čáry pro rozestupy a všude připravit dezinfekce. „Otevřeme až příští pondělí. Zahrada je ale k prohlídce volná a je na co se dívat. Kvetou rododendrony a azalky, pivoňky i rostliny v jezírkách,“ líčil.

Lukáš Konečný.
Konečný trénuje dceru. Jsem zlý a řvu, říká boxer. Věří, že by se mohla prosadit

Ač padly všechny koncerty, bude se personál zámku snažit, aby připravil co nejzajímavější program na léto. Pohádky a květinové výstavy prý budou mít své místo. „Rozjíždí se rezervační systém a prodej lístků na internetu,“ pokračoval.

Poslední stanicí Hurvínků jsou samotné Zubrnice. Už samo nádraží je součástí Muzea v přírodě. Jeho ředitelka Ivana Mikulecká vysvětlila, že do interiérů budou pouštět od příštího pondělí, ale areál už je otevřený pro procházky podél potoka a venkovní prohlídky. „Nejbližší akcí bude poutní procesí ke sv. Máří Magdaleně 18. července,“ dodala.