Skupina diváků stojí na potemnělé chodbě pobočky Českého hydrometeorologického ústavu na Kočkově. Ústecké muzeum tu totiž zrovna pořádá vernisáž výstavy fotografií a plakátů z akcí, jež měly připomenout loňské 100. výročí objevu kosmického záření, jež se profesoru Victoru Franzi Hessovi podařilo učinit za letu balónem z ústecké chemičky.

Postávají tu snad všichni, kdo se na pořádání oslav podíleli. Zástupci chemičky, přírodovědecké fakulty i ČHMÚ. „My jsme moderní ústav pro třetí tisíciletí s vlastním menhirem a slunečními hodinami," žertuje zrovna Libor Hejkrlík, ředitel pobočky.

Krsek pokračuje mezitím ve výkladu. „Vzpomínám hlavně na let balónem. To je spíš plavba ono se to moc řídit nedá, my jsme naplánovali přistání na fotbalovém hřišti, ale přistáli jsme na svahu, asi dvě stě metrů za ním. Tam na nás chlapi řvali, abychom šli k nim na pivo, ale my jsme nakonec čekali nasucho tři hodiny na odvoz."

Vzápětí připomíná kosmické pivo, na jehož ozařování smolincem se ukázal být expertem Čestmír Berčík ze Státního ústavu pro jadernou bezpečnost, stojící při výkladu na dosah ruky.

„Když jsme mluvili s koordinátory vzpomínkových akcí v Evropě, tak ústecké muzeum mělo expozici i akce nejatraktivnější," dodává Krsek. „Co bude dál? Letos máme 200. výročí bitvy u Chlumce…"