„Nemáme, čeká se opravdu hodně dlouho. Bereme z Dolů Bílina dva tisíce tun. Ale zatím jsem dostala z pěti kamionů jen jeden," řekla vedoucí prodeje paliv v chlumecké společnosti Zdemar Nicol Janecká. Uhlí se snaží objednávat již od srpna, ale dodávky stále váznou.

Ořech 2 není k sehnání

„Nejhůře postižení jsou lidé, kteří mají ekologické automatické kotle a potřebují ořech 2, ten není k sehnání. Mohu jim nabídnout dřevěné peletky, ale jsou dvakrát dražší," dodala Nicol Janecká.

Podobné problémy jsou i s dalšími druhy uhlí, jako je například kostka. „Máme dostatek hnědouhelných briket, nehodí se však do každých kamen," připomněla Nicol Janecká.

Ve firmě Jiros v Podhoří měli ve čtvrtek poslední zásoby ořechu 2, ale ty rychle doprodají. „Měl bych dostat jeden kamion, ale to bude taky brzo pryč. Zákazníky zařazuji do pořadníku, snad něco bude v příštích týdnech, ale že by se do Vánoc situace zlepšila, se nedá odhadnout," sdělil muž na zákaznické lince.

Spotřebitelé nakupují na poslední chvíli

Omezené množství uhlí mají i v Chabařovicích ve firmě Hlaváč, kde zatím až na neurčitou dobu zavedli množstevní limit pro prodej uhlí zákazníkům, kteří si do skladu přijedou vlastní dopravou. Dostanou jen deset metrických centů.

Největším dodavatelem palivového uhlí pro Ústecko jsou Severočeské doly a jejich úpravna v Ledvicích.

„Zásobujeme trh dle výrobních kapacit. Situace rozhodně není kritická. Zaznamenali jsme enormní převis poptávky, která převyšuje kapacitu výroby. Je to tím, že konečný spotřebitel nechal nákupy uhlí na poslední chvíli, což bylo částečně dáno i extrémně teplým létem. Některé uhelné sklady se možná i právě proto dostatečně nepředzásobily. Naše společnost udělala několik nadstandardních opatření, aby tento převis vyrovnala. V současné době vyřizujeme objednávky plynule," sdělil na dotaz Deníku Rudolf Kozák, ředitel strategie a komunikace Severočeských dolů.