Dakotové, Šajeni, Irokézové, Mohykáni. To jsou jména indiánských národů. V mnohých vyvolají vzpomínky na romantické představy z dětství, podpořené četbou knih Karla Maye, případně Jamese Fenimorea Coopera. Právě tito indiáni a nejen oni, se stali námětem nejrozsáhlejší výstavy letošního roku v ústeckém městském muzeu.

Různé kmeny

Výstava Indiáni Severní Ameriky začíná už 24. ledna. „Plánujeme ji do konce května," řekl Jiří Bureš, kurátor výstavy. „Rozkládat se bude v šesti místnostech. V jedné bude část indiánské vesnice z plání, v další zase lesní indiáni od kanadských jezer."

Indiáni z ČechAmerickými indiány a dobýváním amerického severozápadu se zabývá několik sdružení. Na výstavu v Ústí zapůjčí exponáty , kromě jiných, také členové indiánské vesnice Rosehill z Růžové u Děčína a občanské sdružení North Western Territory, které je pořadatelem akcí pro veřejnost pod názvem Poslední indiánské války a Memoriálem generála G. A. Custera, který padl u Little Big Hornu. Součástí NWT je také Kávový spolek – Wakalapi Oyate, věnující se indiánské historii. Tito lidé na tábořeních v přírodě ověřují studiem získané vědomosti v praxi a členové z různých koutů republiky se v indiánské osadě, čítající až 15 stanů a mnoho dalších dobových přístřešků, a kde přebývá i více jak 70 osob, snaží žít životem původních obyvatel plání.

Exponáty na výstavu poskytnou nadšenci z indiánské vesnice Rosehill u Děčína a z občanského sdružení North Western Territory. „ Jsou to v podstatě předměty denní potřeby," přiblížil Ladislav Pleticha ze sdružení.

„Také pemikan, tedy sušené maso, postroje koní, oblečení, zbraně. Postavíme otevřená týpí vybavená tak, jak bylo na pláních zvykem, včetně beden z nevydělaných kůží, dek a ostatních předmětů."

Národy indiánů z plání si byly způsobem života hodně podobné. „Zástupci jednotlivých kmenů se dali od sebe rozeznat například podle úpravy vlasů nebo výšivek," popisoval Pleticha.

Aby si lidé mohli udělat představu, kdo nakonec zničil kulturu původních obyvatel Ameriky, výstava přiblíží i život americké kavalerie a přistěhovalců. „Rádi bychom, aby lidé viděli ten nepoměr mezi vojáky nebo přistěhovalci a indiány, kteří přesto dokázali po desetiletí vzdorovat," doplnil Pleticha.

Ze zbraní tu najdete třeba winchesterovku, derringer, Coltův revolver. „Exponáty budou reflektovat i paralelní výstavu Po stopách Karla Maye, aby ukázaly, jak skutečný život indiánů vypadal, na rozdíl od jeho vize. Jednou měsíčně chceme i doprovodný program s ukázkami," dodal kurátor Bureš.