Dobrých skutků není nikdy dost, správně zvolená dobročinná činnost dojme a potěší každého slušného člověka. Trmická hospůdka U Kastnerů je sice momentálně v přestavbě, ale taneční sál je funkční, plesová sezona se pomalu rýsuje. V pátek 11. listopadu se tam konala zvláštní akce plná přátelských gest, písniček a hřejivých komentářů. Průvodce večerem Jiří Rámeš pozval na pódium Františka Nedvěda, Standu Hložka, blonďatou Lucii Třešnákovou (písničky Ivety Bartošové) a znalce skupiny Queen Jaroslava Buslara Břeského. Pořadatelkou byla Věra Malá z Koštova, ústřední postavou její přítel Honza, kterého čeká další náročná léčba v Brně. Pětatřicetiletý učitel, sportovec už několik let bojuje se zákeřnou nemocí, nechce to vzdát, vždyť barevných plánů měl plnou hlavu. Prověřovatelem lidských duší, nositelem dobrých zpráv a administrátorek charitativních akcí je seskupení mladých lidí Donio, které založil David Procházka. 

"Nikoho jsem přemlouvat nemusel, jen jsem několika kamarádům naznačil problém mladého člověka a po konzultaci s pořadatelkou domluvil místo a termín. Původně tu měl být ještě Zdeněk Drda, ale ten leží s horečkou. Každý slíbil hodinku, všichni bez nároku na honorář," svěřil se Jiří Rámeš, který zná snad každého sportovce a umělce u nás. Letecká uniforma mu sluší i dnes. 

Aktivity zapáleného Ústečana Miroslava Orose mají velmi široký záběr. Od létání, přes koloběžku a charitu k sportu, publicistice a streamování s podcasty.
Míra Oros vyrazí na paralympiádu koloběžkou. Pomůže to handicapovaným sportovcům

Kolem osmé hodiny byl už taneční sál plný, první vystoupil s kytarou František Nedvěd a jeho Stánky zpívali i borci u baru. Standa Hložek vyprávěl o své sportovní minulosti, dělal judo, hrál fotbal, tenis. "Momentálně je z naší rodiny nejslavnější sportovec vnuk Tomáš. Je mu devět let, hraje fotbal za Chodov. Tady mám výstřižek z novin. Na dva góly nahrál, potom přidal třetí patičkou," vyprávěl zpěvák. Jak dostal pokyn, navlékl parádní sako a na krk zavěsil modrou kytaru. Štíhlá krasavice v červených šatech Lucie Třešňáková zazpívala několik známých melodii Ivety Bartošové. "Nikdy jsem se s ní na akci nesetkala, což je škoda, ale prý mám podobný hlas," smála se zpěvačka a předala mikrofon sousedovi.

Charitativní finále U Kastnerů připadlo na Queen! "Já bych klidně mohl sepsat mé osobní vzpomínky na slavnou světovou kapelu, už jako kluk jsem parodoval písničky Mercuryho. Samozřejmě, hodně kapel vzpomíná na fenomenálního zpěváka, měl jsem prostě štěstí. Vystupoval jsem několikrát v zahraničí, dokonce i v Indii. Bylo by to na dlouhé vyprávění, setkal jsem se skupinou Queen, dokonce mi byl na svatbě asistent Freddyho. Mohu říci, že tuhle kapelu dobře znám," prozradil sympatický mladík v originálním tričku. 

Koncert skupiny Kabát na zimním stadionu v Ústí nad Labem
Kabáti v Ústí. Tak pařily na rockovou legendu nejen věrné fanynky

Celý sál povstal, když Honza vyzval Věrku k tanci. Z kolečkového křesla se těžce zvedal, ale nevzdal to. Kolem mladé dvojice vytvořili kamarádi bezpečný kruh, jako kdyby je chránili, jako kdyby jim chtěli říci, že nejsou sami. 

Miroslav Vlach


Pokud chcete pomoci i vy, najděte si webové stránky Donio, tam se dozvíte víc. Honza všem děkuje, dál bude bojovat i za vás.