Má jít o slavnost v režii obvodních radnic. Některé politiky, včetně bývalého primátora Víta Mandíka, policisté kvůli dřívější akci obvinili z trestného činu.

Vítání jinak

Ústečtí radní se nyní dohodli, že akci rušit nebudou. Chtějí ji ale dělat jinak.

„Převládl názor, že vítání občánků by mělo zůstat. Bude určené pro každého, nejen pro prvorozené děti. A bude v gesci obvodních radnic," vysvětlila náměstkyně primátora Jana Bohuňková. V praxi by se měly oddělit dvě akci. Zcela samostatná slavnost pro rodiče a příbuzné narozených dětí.

Nezávisle na tom bude město poskytovat příspěvek rodičům prvorozených dětí pět tisíc korun na nákup potřeb pro miminka.

Například na Severní Terase obvodní vítání občánků funguje již řadu let. Pro místní obyvatele se tak vlastně nic nezmění. „Děláme to v obřadní síti na radnici. Maminky dostanou kytičku a pro děti máme připraveného plyšáka. Akce je mezi lidmi velmi oblíbená," uvedl tajemník místní radnice Petr Vlasák. Domnívá se, že se zde proto nic zásadního měnit nebude.

Jinak je tomu ale v centrálním městském obvodě. „Formu ani místo vítání ještě neznáme," uvedl starosta obvodu Kamil Hýbner. Podobné slavnosti zde totiž ještě neorganizovali.

Radnice nemá na akci v rozpočtu ani peníze. Musí je proto někde najít nebo získat.

Šeky nebudou

Zcela jinak bude probíhat podpora pro první narozené děti ústeckých maminek. Stejně jako dosud je město obdaruje pěti tisíci korunami. Ale končí forma šeku, který rodiče museli utratit v několika obchodech.

„Reakce rodin na tuto podporu nebyly dobré. Peníze dostaly třeba i s dlouhým odstupem. Také se jim nelíbil výběr zboží," uvedla náměstkyně Bohuňkové. Dodala, že ví i o případech, kdy rodina již potřebné věci pro své dítě měla. Za šek proto koupila třeba autosedačku, kterou okamžitě dala do bazaru, aby získala peníze v hotovosti.

Rodiče si proto nově budou moci nakoupit věci, které potřebují. Od nich si budou muset schovávat účtenky, které pak předloží na radnici. Ta jim peníze proplatí. Vyúčtování se bude podobat tomu, jako když si podnikatelé vedou účetnictví. Předloží nejen účtenky, ale i seznam.

„Nakupovat budou moci vše. Od oblečení pro děti, přes kojenecké potraviny, kočárek až po hygienické prostředky," vysvětlila náměstkyně.

Podobná pomoc se mladým ženám líbí. „Určitě je lepší se rozhodnout, co chci. Doufám jen, že ta administrativa nebude veliká," konstatovala Miroslava Vítová.

Stíhání radních

Vítání občánků nemá v Ústí příliš dobrou pověst. Kritici starých radních upozorňovali, že si z něho dělají kampaň a akce, kterou dělala společnost Darothore, je příliš drahá.

Policisté loni v dubnu kvůli akci obvinili z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby tehdejšího primátora Víta Mandíka a radního Josefa Macíka. Zuzanu Kailovou poslanci ke stíhání nevydali.