Penzionem, který leží v osadě Lhotsko nedaleko Srdova na Litoměřicku, se v těchto dnech několik hodin denně line živá hudba. Provozuje ji tu více než 60 dětí, které se účastní Letního hudebního tábora a Letní školy harmonie. Mohou tu hrát na klávesy, kytary, flétny a další hudební nástroje. Z tábora si odvezou CD s vlastními nahrávkami, na závěr je čeká společný koncert.

„Líbí se mi tu hodně. Letos jsem tu potřetí, hodně mě to tu baví. Nejlepší je, že si tu můžeme nacvičit skladby v klávesovém orchestru a pak to nakonec zahrát na koncertě," řekl jedenáctiletý Tomáš z Prahy, který už 6,5 roku hraje na klavír. Spolu s další asi desítkou dětí se na táboře věnuje klávesám. Chození na výlety a hraní her si tu dnes pochvalovala i osmiletá Karolína z Liberce, která také hraje na klávesy.

Sluch netřeba

Na tábor ale mohou jet i děti, které nemají žádné hudební vzdělání, podmínkou není ani hudební sluch.

„Jsou to prostě děti, které mají zájem o muziku. Převážně jsou to děti, které už na něco hrály. Ale pokud se sem hlásí někdo, kdo nehrál, nezpíval, vůbec to nevadí. Neprobíhá žádné přezkušování," uvedl Jiří Holubec, jeden z organizátorů tábora.

Hudbě se děti věnují vždy část dopoledne a odpoledne, zhruba tři hodiny denně. Kromě hraní si tu užívají také klasické táborové aktivity, jako je koupání, soutěže, výlety či stezka odvahy.

Při muzicírování jsou rozdělené do čtyř skupin. Asi dvacítka jich hraje v orchestru, zbylé tři skupiny tvoří flétnisté, kytaristé a hráči na klávesy. „Flétny a kytary si děti vozí vlastní, klávesy a vybavení orchestru, jako je třeba zesilovací zařízení, ale i některé nástroje, zajišťujeme my," uvedl Holubec.

Děti hrají vždy ve skupině, jejich notové party se liší složitostí v závislosti na tom, co už umějí. „Nesmí se z toho dělat věda, jsou přece prázdniny. Rozhodně to není žádný šílený dril. Snažíme se, aby to bylo co nejpestřejší," vysvětlil Holubec.

Hudba v zahradě

Protože to počasí umožňuje, skupiny táborníků hrají pod vedením lektorů v různých koutech zahrady penzionu. Neuslyšíte tu ale nudné stupnice nebo etudy. „Všechno to jsou skladby buď z populární hudby, orchestr hraje třeba i filmové melodie. O prázdninách je to prostě hudba takového spíše zábavného charakteru," připojil Holubec.

Na organizaci tábora se podílí i ústecká Univerzita Jana Evangelisty Purkyně. Letos akce vstoupila do svého 23. ročníku, zhruba posledních patnáct let se koná právě ve Lhotsku. S myšlenkou vytvořit tábor přišla skupina nadšenců, převážně hudebních pedagogů. Někteří z nich jsou členy Společnosti pro hudební výchovu České republiky.