Dobrovolně si přidělává starosti a má radost, když kolem sebe vidí spokojené tváře.

Na Moravě je podobných nadšenců víc, možná že jim pomáhá skvělé víno nebo letitá tradice, která se předává z otce na syna. Říkají tomu folklor. Na Ústecku sice v krojích nechodíme, ale šikovných lidí tu je také dost.

Ústecký folklor

Nejvíce taškařic zažijete v Zubrnicích, skanzen je místem, kde můžete vzpomínat, obdivovat zvyky nebo přiložit ruku k dílu. Ústečtí mladí muzejníci mají také dobré nápady, nejen jejich strašidla jsou skvělá.

Bezvadní tahouni jsou v Tisé, nabízejí loutkové divadlo Skaláček i karneval na sněhu. V Petrovicích zase jsou vesničtí ochotníci, v Dubičkách pořádají běh, na Telnici se masky řadí na sjezdovce už několik let.

Veselý masopust připravili v Brné, v Řehlovicích, stejně tak v malinkaté obci v kopcích Homole u Panny. Chlumec má svůj pěvecký sbor a mladý box, Chabařovice nadějnou plochou dráhu a keramickou dílnu, Slavošov Koňský den, Vaňov zve na dračí lodě, TJ Tatran na parkurové skákání.

V Malečově mají skvělého starostu, co nezkazí žádnou legraci, Svádov nabízí urostlé kluky z amerického fotbalu, v Povrlech bydlí milovník dřevěných mravenců. Je toho mnohem víc, proto omluva těm, které jsem nejmenoval.

Stovky lidí

Za vší tou snahou je práce, někdy i nedoceněná. Jsou jich desítky, stovky. Nebylo by spravedlivé uvádět jednoho borce z té skvělé rodiny bláznů. Většinou nenatahují předem ruku, nepožadují reklamu v novinách, nekontrolují vstupenky. Zasmějí se dobrému nápadu a nemusí být zrovna z jejich hlavy. Své sny nabízejí všem.

Pár takových lidí jsem poznal osobně, smekám před jejich houževnatostí a umem. Až budou jejich tváře na bilboardech kolem silnic, pak přijedou zase do Ústí „na čumendu" Pražáci a televize zpracuje nový seriál. Bude se jmenovat Snílkové ze severu.

Držte jim palce! Bez nich by tu bylo smutno.