Jak totiž vysvětlil Martin Novák z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na Kočkově, očekávají, že v neděli by měla přecházet přes naše území studená fronta. „Ona tu inverzní vrstvu naruší, ale není zcela jasné, jestli bude dost silná, aby inverzní situaci ukončila," vysvětlil Novák.

Obrácené teploty

„Nelze prostě říci, co se stane," popisoval. „Inverze ale neznamená automaticky, že v údolí bude i smog. Letos je to dokonce příznivější než loni. Máme za sebou jednu dlouhou inverzní situaci, ale nemuseli jsme přijímat omezující opatření pro podniky a podobně."

Inverzi vlastně způsobuje studenější vzduch, který zůstává například v údolích. To způsobuje, že se v nich drží mlha, která zhoršuje rozptylové podmínky, jelikož v podstatě nedovoluje, laicky řečeno, provětrávat údolí. Kvůli tomu se pak koncentrují různé exhalace, kouř a prach. Jakmile jejich koncentrace překročí stanovené limity, vyhlašují úřady nejrůznější signály, které například regulují průmyslovou výrobu.

Inverzní situace přeje také onemocněním horních i dolních cest dýchacích. Na to zase upozornil Josef Trmal z Krajské hygienické stanice. „Vyšší exhalace dráždí dýchací cesty a ty pak jsou náchylnější k onemocněním, je lepší se pohybovat tam, kde smog není," popsal to ředitel Josef Trmal.

„V současné době je ještě situace klidná, máme ojedinělý výskyt chřipkových onemocnění, ale zatím to ještě nedosáhlo charakteru epidemie," uklidňoval Trmal. „Vždy to závisí na tom, kolik virů je mezi lidmi. Stále ještě je čas, aby se lidé nechali proti chřipce očkovat, starším lidem by to mohlo i zachránit život," dodal.

Po očkování totiž tělu trvá zhruba tři až čtyři týdny, než získá proti chřipce potřebnou imunitu. V opačném případě je očkování už zbytečné a očkovaný za něj jen zbytečně vyhodí peníze, je tedy třeba očkování plánovat.

MHD na pozoru

Nastane-li smogová situace, obyvatelé města se to opět dozví z různých zdrojů i s informací, jak postupovat. Z médií, na webech kraji a města, ČHMÚL a podobně. Například i na informačních obrazovkách nebo cedulích ve vozech Dopravního podniku města Ústí (DPMÚL) budou vyvěšena upozornění. „Čekáme jen na pokyn. Budeme to zveřejňovat stejně jako v loňském roce," potvrdila Magda Pejšová, mluvčí podniku.