K ochutnání bude desítka netradičních sladkých i slaných štrůdlů, které dostávaly mlsné hraběcí jazýčky. Podle receptů z historických kuchařek je upeče mistr Vladimír Kytka.
Kulinářské prohlídky se už letos konaly na jednom z nejmladších českých zámků dvakrát. "Pro podzim jsme si vytáhli z kuchařek recepty na pět slaných a pět sladkých štrúdlů z doby před sto až sto padesáti lety. Dnes to všechno upečeme a v sobotu budeme rozdávat při kostýmovaných prohlídkách," uvedl kastelán Miloš Musil a dodal, že vše se připravuje přímo na zámku.
Vybrat použitelné recepty není podle Musila vůbec jednoduché. "Oni tenkrát používali máslo, smetanu, takže se neošidili, navíc sehnat některé suroviny je docela kumšt," uvedl. Na talíři mohli mít návštěvníci třeba štrúdl s telecími plícemi. "Ale ty nejsou nikde v okolí k sehnání, proto jsme museli vybrat jiný recept," vysvětlil Musil.
HLAVNÍ INGREDIENCE JE MÍSTNÍ
Podávat se tak bude ve Velkém Březně například Tažená štrudle s višněmi a třešněmi, Dobrá štrudle s tvarohem, Tyrolský štrúdl se šodó, Zelný štrúdl, Kartofelnstrudel a další speciality. Prohlídky začínají od 10:00. Jabloně sice v zámecké zahradě jsou, ale pouze okrasné. "Hlavní ingredienci máme nicméně místní," dodal Musil.
Ochutnávat hraběcí kuchyni chodí dost návštěvníků. Záleží ale vždy na tom, co je zrovna na jídelním lístku. "Jednou jsme dělali žabí stehýnka na deset způsobů. Čekali jsme, že přijde jen pár lidí, ale dorazily davy, a to včetně dětí," řekl kastelán zámku, který mohou nyní diváci zahlédnout v seriálu Já, Mattoni.
Další akcí na zámku bude ve středu od 19.00 poslední letošní komorní koncert na téma Ferenc Liszt a jeho přátelé. Recitál připomene 163. výročí návštěvy Ference Liszta na zámku. Účinkuje Jan Jiraský klavír profesor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.