Už v úterý 26. května na plán vlády financovat podporu OSVČ z peněz samospráv reagoval první náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD) výtkou, že když s touto úlevou pro podnikající stát před časem přišel, nebyla řeč o tom, že by se na ní měly samosprávy podílet.

Ústecký kraj přitom spustil vlastní „Pětadvacítku“, když na podporu živnostníků v regionu vyčlenil 70 milionů z krajského rozpočtu. Příjem žádostí o příspěvek do výše 25 tisíc od drobných podnikatelů ze všech sedmi okresů uzavřeli na hejtmanství v uplynulých dnech. Teď se administrováním žádostí zabývají úředníci.

Ilustrační foto
Nebudou peníze ani na opravy, děsí se obce kvůli kompenzacím schváleným vládou

Podílem na kompenzačním bonusu budou jednotlivé kraje na jednoho svého obyvatele tratit 400 korun. Pro Ústecký kraj to bude znamenat odepsat téměř 330 milionů korun. „My jsme oproti výhledu v daňových příjmech v mínusu 201 milionů už teď,“ řekl včera Deníku Klika s tím, že to kraj umí pokrýt ze své rezervy, která činí kolem 800 milionů.

Další prostředky získal kraj z dodatečných úspor, které už podnikl. Zejména ze stopky na některé dotační tituly. Ta se ale už stala terčem kritiky pravidelných příjemců dotací, kteří si na ně zvykli. Kraj by měl podle informací z hejtmanství ve výsledku utáhnout ztrátu kolem 600 až 700 milionů ze státního rozpočtu na rok.

Karlos Terminátor Vémola
Letní exhibice s Konečným v Ústí? Ne! Budeme se chtít zabít, tuší ranař Vémola

Obcím sebere vláda kvůli podílu na kompenzačním bonusu kolem 11 miliard, na druhou stranu mluví o zvýšení dotací pro samosprávy o 10 miliard. Podle Svazu měst a obcí České republiky ale podíl měst a vesnic v regionech na kompenzačním bonusu prakticky zastaví většinu naplánovaných obecních investic.