Ještě na podzim loňského roku se zdálo, že by na Ústecku mohla vyrůst nová dominanta a zajímavý cíl pro turisty. Byla by jí obnovená rozhledna na Nakléřově, která by se zároveň stala památníkem všech obětí napoleonské bitvy u Chlumce. Rozhledna nakonec nebude.

Podle bývalého krajského radního, současného zastupitele Radka Vonky, který v minulém roce patřil k propagátorům rozhledny, na ni nejsou peníze. „Doufali jsme, že by se na rozhlednu mohla věnovat část peněz určených na připomenutí 200 let od bitvy u Chlumce. V současném vedení kraje ale převážil názor, že se peníze věnují jen na rekonstrukci bitvy a vše kolem ní spojené," vysvětlil Vonka.

Ústecký kraj plánuje na přelomu srpna a září uspořádat velkolepou vzpomínku na bitvu. Za zhruba 6,5 milionu korun má v Chlumci proběhnout rekonstrukce bitvy za účasti stovek příslušníků klubů vojenské historie v dobových uniformách. Přijet mají i zahraniční delegace.  Například krajský zastupitel Jaroslav Haidler proti tomuto záměru sepsal petici. Zdá se mu, že jde o vysokou částku. Kritizuje především veliké sumy za propagaci nebo upomínkové předměty.

Starosta Petrovic Zdeněk Kutina Deníku řekl, že ho nepostavení rozhledny mrzí.

„Mysleli jsme, že by zde mohlo zůstat něco hmatatelného, co by při 200. výročí bitvu připomínalo," uvedl Kutina. Nakléřovským průsmykem pochodovala napoleonská vojska do Čech. Uvádí se, že u kostela v Nakléřově se zastavil i samotný Napoleon.

Podle Kutiny se ale obec plánů na stavbu rozhledny nevzdává. „Doufáme, že se na kraji peníze najdou někdy později. Nebude to ale na výročí bitvy," uvedl. Samotná rozhledna by stála 4,5 až 5 milionů korun, ale obec by na ni mohla získat 70 procent státní dotace. Krajské peníze by pokryly zbytek.

Projekt rozhledny navrhl ústecký architekt Zdeněk Havlík. Má být stejně vysoká jako rozhledna, která zde vyrostla jako připomínka 100 let od bitvy. Tu ale poničilo počasí, nová stavba mu má odolávat lépe.