Městský obvod by ho chtěl uspořádat v říjnu. Nebude závazné, ale poslouží jako vodítko pro ústecké zastupitele, kteří mají v rozhodnutí hlavní slovo.

Rada městského obvodu Střekov na posledním zasedání rozhodla, že zažádá pro konání referenda o dotaci. Město by mělo přispět 110 tisíci. „O přípravě referenda jednáme od března. Mohlo by se konat v říjnu, z úsporných důvodů ve stejné dny jako krajské volby,“ přiblížil střekovský starosta Petr Vinš.

Referendum je plánované jako nezávazné. „O územním plánu rozhodne zastupitelstvo města, ale věříme, že zastupitelé stojí o názor lidí a výsledek by pro ně byl návodem,“ doufá střekovský starosta.

Ilustrační snímek. Lidl
Střekov bojuje s Ústím o podobu obchodního centra a supermarketu Lidl

Otázka hlasování nebude postavená na "Ano, chceme/ Ne, nechceme". Střekovští se vyjádří, zda přijímají konkrétní návrh areálu, který před nedávnem představil investor, společnost Saller Group. Na rozhlehlém pozemku za Benešovým mostem a budovou soudu by měly vzniknout dva dvoupatrové objekty. Postupně by se v nich měly otevřít obchody včetně potravin, textilu, drogerie a také kavárna.

Právě podoba centra byla trnem v oku odpůrcům stavby z řad občanů i iniciativ. Kritizovali velké množství betonu a málo zelených ploch. „Nepotřebujeme další krabice. V centru je dostatek obchodů a řada těch starých nezvládla otevření Fóra a zkrachovala. Myslím, že ty nové na Střekově dopadnou stejně,“ zmínila Ústečanka Markéta Wernerová.

Investor představil nový plán pro Střekov. Supermarket, parkoviště, kavárnu, park i obchůdky.
Investor představil nový plán pro Střekov. Lidl, parkoviště, kavárnu či park

Na základě různých podnětů investor svou vizi centra několikrát upravil.

V roce 2018 se dokonce mluvilo i o tom, že tam vznikne prostor pro komunitní zahrady a zelené střechy. Občanské sdružení Váš Střekov! ale na konci loňského roku po představení projektu opět nešetřilo kritikou. „Projekt v současné podobě téměř vůbec nevychází vstříc starousedlíkům a nelze mluvit o žádném kompromisním řešení,“ uvedl spolek.

Starosta Petr Vinš ale momentální návrh hodnotí jako zatím nejschůdnější. „Nákupní centrum potřebujeme a návrh stavby nehodnotím jako ohyzdný. A věřím, že se občanům líbit bude,“ řekl Vinš. Pokud referendum nedopadne ve prospěch návrhu stavby, jednání se podle starosty opět otevřou. „Byť by to nejspíš znamenalo další průtahy, až v řádu let,“ dodal.

V kampusu ústecké UJEP vznikl nový venkovní amfiteátr
Na divadlo i debaty. Kampusu ústecké univerzity vévodí nový amfiteátr

Střekovští budou moci se zastupiteli o návrhu diskutovat, v červenci se bude konat mimořádné zasedání s jediným projednávaným bodem.

V médiích v minulých měsících proběhla informace, že ještě než vyjádří Střekovětí svůj názor, plánuje ústecké zastupitelstvo pozemek projednat na červnovém zasedání už příští týden. To ale magistrát nepotvrdil. „Program na jednání je zveřejněn a tento bod skutečně na programu není,“ ujistila mluvčí magistrátu Romana Macová.