Počátky této iniciativy sahají do roku 2005, kdy se poprvé konala ve Vídni. Od té doby se rozšířila do okolních států. Zájem ze strany veřejnosti dokládá počet návštěvníků, kterých bylo téměř půl milionu.

Genderová teorie

Ústecký kostel Nanebevzetí Panny Marie se do této iniciativy zapojuje již několik let. V loňském roce zde pořadatelé napočítali 600 vstupů.

Také letos, v pátek 29. května, bude v rámci této noci „kostel se šikmou věží" otevřen. Jak dokládá počet návštěvníků, stává se tato akce stále přitažlivější i pro lidi mladší generace. Vždyť i některá témata spojená s programem Noci kostelů jsou v současné době hodně diskutována a provázena živým zájmem.

Je to například tzv. „genderová teorie", jak se o tomto tématu jedná v Bruselu a jaké vyhlídky z toho plynou pro naši společnost, zvláště v oblasti sexuální výchovy dětí a mladých lidí. O historii kostela promluví ředitel ústeckého muzea pan Václav Houfek.

Večer 29. května bude zpřístupněn také kostel sv. Vojtěcha a díky propojení Noci kostelů s Nocí muzeí bude mít každý možnost prožít v Ústí zajímavý večer. Těšíme se na Vás!

Petr Hauf, Ústí n.L.