Celá skupina lemurů obývá expozici v horní části zoo, která je spojena s venkovním výběhem, kam za příznivého počasí chodí samice i s nejmladšími členy zachycovat hřejivé sluneční paprsky.

„Samici Jůlince se stejně jako samici Bětě narodila dvojčata, obě jsou již zkušenými matkami a odchov probíhá bez problémů. Samici Verunce a Robertě se narodili jedináčci, pro obě je to premiéra, ale zbylé dvě samice jim jdou příkladem, proto se i ony starají o své prvorozené bez potíží. Jednotlivá mláďata se drží na břiše své matky, kde sají mateřské mléko. Nejstarší mláďata se již odhodlávají k cestě na matčina záda, kde jí škádlí okusováním uší. Samice projevují zájem i o ostatní benjamínky, očichávají a kontrolují je při každé příležitosti. Otcem všem malých jelimánků je osmiletý samec Julián, který přišel v roce 2018 z varšavské zoo. Celá rodina čítá celkem třináct jedinců, vyjma všech zmíněných jsou ve skupině také dvě loňská mláďata,“ informuje zooložka Eliška Barcalová.

Ústečtí skauti pomáhají seniorům s nákupy
Desítky skautů pomáhají u krizové linky města Ústí a nakupují seniorům

Lemuři kata se těší mezi návštěvníky oblibě díky animovanému filmu Madagaskar, který znají především děti a s oblibou dávají všem lemurům jméno král Jelimán. „Během letních měsíců je pro návštěvníky otevřen volně průchozí výběh Berenty, který nese své jméno podle přírodní rezervace na Madagaskaru proslulé přítomností tohoto druhu. Jeho návštěva je podmíněna dodržováním návštěvního řádu, hlavními zásadami je nehladit a nekrmit zvířata. Letošní návštěvu výběhu obohatí šest odrostlých mláďat, která návštěvníci uvidí z bezprostřední blízkosti,“ doplňuje tisková mluvčí Nikola Roštejnská.

(ros)

Koncert Michala Maška na zámku ve Velkém Březně
VIDEO: Klavírista Mašek koncertem rozezněl prázdný zámek ve Velkém Březně