Ústečané jsou o krok blíže k tomu, aby se mohli koupat v novém akvaparku. Ústečtí radní vybrali firmu, která namaluje návrh přestavby a dostavby plavecké haly na Klíši.

Podle mluvčí města Romany Macové se na prvním místě z osmi přihlášených umístila firma BPO Ostrov na Karlovarsku. Za naprojektování akvaparku nabídla cenu 2,22 milionu korun. „Nabídky se pohybovaly od 2,22 milionu korun do 6 milionů korun," prozradila Macová.

Podle prezentačních materiálů na internetu vybraná společnost funguje od roku 1991. Chlubí se řadou projektů, včetně těch souvisejících s vodními centry. Podílela se například na projektování plovárny v Českých Budějovicích, bazénů v Mariánských Lázních nebo na mostecké knihovně.

Právě systém, jakým město vybírá architektonickou kancelář, která projekt nakreslí, si ale již před několika týdny vysloužil kritiku. Skupině architektů se nelíbilo, že město nechce uspořádat soutěž. Z té by podle nich mohl vzejít nejlepší návrh. Postup kritizovali i aktivisté. „Hoří to dokonce tak strašlivě, že raději nepřipustíme ani regulérní architektonickou soutěž," uvedl Jan Kvapil ze sdružení Stop tunelům.

Vedení města ale tvrdí, že je to v současnosti jediná možná cesta. Jinak by Ústí nedostalo evropskou dotaci, ze které chce stavbu uhradit. Podmínkou je, že v roce 2015 musí být stavba hotová. „Termíny jsou velmi napjaté, soutěž by se nestihla," vysvětlil Pavel Dlouhý. Přesto vedení města slibuje, že se Ústečané budou moci vyjádřit. Město uspořádá anketu. Požadavky lidí pak prý architekt do projektu bude muset zapracovat.

Ústí nad Labem bude mít k dispozici kolem 140 milionů korun, do kterých se bude muset vejít. Jiná akvacentra prý stojí mnohem více. „Chceme, aby zde byl tobogan, divoká řeka, vířivka, plavecký bazén se čtyřmi dráhami a dětský bazén," řekl v červnu zastupitelům vedoucí odboru investic Ivo Zíka. Využitý bude i stávající objekt.

V první etapě by město chtělo začít s novou výstavbou akvacentra, kde budou i šatny pro návštěvníky a technologické zázemí. Ve druhé etapě by měla být opravena stávající hala. Během celé doby má být plavecký bazén otevřený. Je důležitý nejen pro veřejnost, ale i pro sportovní oddíly. Ty mají mít zázemí v opraveném objektu, který prý nebude jen o atrakcích. Zůstat má i skokanský bazén.