Dosud se provozovatelé různých akcí u vodní plochy museli spoléhat na vlastní zdroj elektřiny. Konkrétně na benzinové generátory, díky kterým mohli návštěvníkům nabízet své zboží, nafukovací hrady či občerstvení. To skončí. Vzniknou tu inženýrské sítě pro zřízení odběrných míst, v budoucnu tedy bude možné připojit stavby na vodu, elektřinu a odpad.

Podle mluvčí státního podniku Hany Volfové ministerstvo financí vyhlásí výběrové řízení na projekty elektrifikace a stavby vodovodu v lednu. „Stavba sítí nijak neohrozí plánované akce pro veřejnost,“ ujistila mluvčí PKÚ.

Volfová potvrdila, že i letos na Miladě proběhne několik sportovních i dalších akcí. „První z nich už v únoru, a to běžecký závod Milada Winter Run. Jde o první závod v sérii dvou běžeckých a jednoho cyklistického závodu. Sezonu na jezeře potom zahájíme v květnu, kdy maskot víla Milada oslaví 18. narozeniny. Na webových stránkách pku.cz najdou jak organizátoři, tak návštěvníci termíny jednotlivých akcí,“ popsala Volfová.

Tak bavil na Miladě Milada Burger 2018: 

a tak se tam v sezoně aktivně odpočívá: 

V současné době probíhá hlasování o novou turistickou známku Jezero Milada, najdete ho na adrese turisticke-znamky.cz/hlasovani. Ukončeno bude podle slov Kateřiny Kulhánkové z odboru strategického rozvoje ústeckého magistrátu 22. ledna.

„Valná hromada Dobrovolného svazku obcí Jezero Milada schválila akce, jako je zahájení sezony 18. května a ukončení sezony s vílou Miladou 21. září 2019. V plánu je i pořízení lavičky s infotabulí, kde budou umístěny fotky zaniklých obcí či převlékací kabinky na pláže,“ upřesnila Kulhánková.

Autobusy Iveco Crossway LE na podzim koupil také ČSAD MHD Kladno. Za čtyři vozy zaplatil 20 milionů s DPH.
Nové autobusy pro Ústecký kraj stojí podstatně více než jinde

V Dobrovolném svazku obcí Jezero Milada jsou kromě Ústí nad Labem i města Chabařovice, Trmice a obec Řehlovice. „Z naší strany zatím není možné investovat na pozemcích jezera, protože nejsou v našem vlastnictví,“ uvedla trmická starostka Jana Oubrechtová.

Vyhledávaná rekreační lokalita s jezerem o rozloze 252 hektarů a maximální hloubkou 25 metrů někdy přináší správci i problémy s neukázněnými návštěvníky. „Nejčastěji jde o porušení zákazu vjezdu autem k jezeru, vandalství, poškozování vysázených porostů a pytláctví. Na pořádek a chování návštěvníků dohlíží mobilní strážní služba PKÚ s pravomocí neukázněné návštěvníky jezera vykázat, zároveň velmi úzce spolupracujeme při zajištění pořádku se strážníky a Policií ČR,“ doplnila mluvčí PKÚ.

Pojď si zahrát hokej. Ilustrační foto
Týden hokeje popáté! Dorazte s dětmi v pondělí na ústecký zimní stadion

Díky řízené rybí obsádce má jezero naprosto čistou vodu během celé sezony. Nejčastěji láká běžce a cyklisty stejně jako návštěvníky se psy či rodiny na procházce, ale také kitery s draky nebo návštěvníky na paddleboardech. Během celého roku je oblast jezera vyhledávaným místem pro pořádání sportovních akcí například pravidelné běžecké a cyklistické závody, triatlon a kvadriatlon nebo letní přípravu sáňkařů.

Jezero vzniklo jako první tohoto rozsahu v České republice metodou takzvané hydrické rekultivace, tedy zatopením původně hnědouhelného lomu Chabařovice.

Tomáš Prchal