Hlavním důvodem pokácení stromu je však také plánované vybudování zdravotnického střediska v přilehlé nevyužívané budově.

Stavba začne ještě letos

„V Chabařovicích skončil zubař a zdravotnická zařízení máme v objektu, který už dnes nevyhovuje. Přestavba by byla velice nákladná, musel by se udělat výtah i měnit kompletně dispozice. Vytipovali jsme tedy jako jediné možné prostory v našem vlastnictví právě budovu u kostela a chceme ještě v letošním roce začít s výstavbou," popsal starosta Chabařovic Josef Kusebauch.

Prostory tam využije jak chybějící zubař, tak obvodní a dětský lékař. V patře pak chce radnice také knihovnu a městský archiv.

„V druhé části budovy plánujeme pečovatelské byty. Vše je ve fázi příprav projektové dokumentace. Předběžné náklady celého záměru jsou zhruba 5 až 7 milionů korun," podotkl Kusebauch.

Hasiči začali s odřezáváním

Budova je ale otočená směrem k severu a platan ji tak stíní. „Normy jsou pro zdravotnická zařízení dost přísné a v tomto případě je nutné dodržet denní světlo. Strom tedy pokácíme nejen kvůli jeho zdravotnímu stavu," doplnil starosta.

Strom začali už v pondělí na laně v korunách stromů odřezávat hasiči zabývající se výškovou techniku. „Nejdříve odřežeme větve a následně postupně celý strom. Jde to rychle," uvedl jeden z pracovníků. Radnice vysazuje nové stromy každý rok, a tak chce za pokácený platan náhradu.

„Míst ve městě je spousta, třeba v parku u koupaliště. Platan se dá navíc snadno sehnat," dodal zahradní architekt Jiří Bartoš.

Nebezpečný platan musí jít k zemi.